Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Lavíny na horách hrozia len lokálne, riziko predstavuje previaty sneh

Vysoké Tatry - Lomnický štít. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za uplynulých 24 hodín pripadlo len do päť centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 9. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí v piatok prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo. Ohrozenie je podľa horských záchranárov lokálne a súvisí najmä s previatym snehom na severných svahoch a stranách pohorí. Na južných svahoch je po štvrtkovom (8. 2.) oteplení na povrchu snehu miestami kôra.

Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že vetrom previaty sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. „Na strmých svahoch je pri väčšom dodatočnom zaťažení možné uvoľnenie doskových lavín. Ojedinele sa na extrémne strmých svahoch môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny z prachového snehu,“ upozornil.

V piatok ráno bolo na horách prevažne zamračené, miestami hmlisté počasie. Za uplynulých 24 hodín pripadlo len do päť centimetrov nového snehu. „Bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý premenlivý vietor rýchlosťou do štyroch metrov za sekundu. Počas posledných dní sa vietor aj teploty veľmi rýchlo menili, preto je nový sneh rozložený premenlivo,“ doplnil Kyzek.