Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu.

Liptovský Hrádok 19. januára (TASR) - Vo vysokých polohách Tatier, nad 2000, respektíve 1800 metrov nad morom, vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu. Najmä v strmých úzkych žľaboch s uvedenou orientáciou a v polohách pod skalnými stenami môže byť lavínové nebezpečenstvo lokálne aj zvýšené. Snehová pokrývka je v týchto lokalitách iba slabo spevnená a sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení.

V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú.

Dnes ráno prevládala na horách zmenšená oblačnosť až jasno, iba na podhorí miestami nízka oblačnosť alebo hmla. Ochladilo sa ešte výraznejšie, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 20 stupňov Celzia do mínus desiatich stupňov. Fúkal slabý až čerstvý vietor s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu. Silný vietor zaznamenali najmä na hrebeni Veľkej Fatry, kde dosahoval zrána rýchlosť v nárazoch až do 80 kilometrov za hodinu.