Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lavínové zosuvy hrozia aj dnes len v Tatrách

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do päť centimetrov nového suchého snehu.

Liptovský Hrádok 5. januára (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier trvá aj dnes malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach lavínové zosuvy nehrozia. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

Po nevýraznom snežení je snehová pokrývka naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová a na jej povrchu sa nachádza len poprašok, prípadne niekoľko centimetrov nového snehu. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vzhľadom na vývoj počasia zotrvalá, výraznejšie sneženie sa neočakáva.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie, v oblasti Tatier ešte so slabým snežením. V priebehu včerajšieho dňa sa oteplilo, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 11 stupňov Celzia do mínus štyroch stupňov. Fúkal prevažne severozápadný vietor, v nižších a stredných polohách mierny do šesť metrov za sekundu, vo vysokých polohách a na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier bol silný až prudký vietor do 16, v nárazoch miestami viac ako 20 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do päť centimetrov nového suchého snehu, ktorý napadol na starý, tvrdý až zľadovatený sneh. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách je väčšinou len tenká vrstva nového snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje od nadmorskej výšky 1800 až 1900 metrov.