Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

V Lazanoch uplietli veľkonočného zajaca veľkého ako starosta

V hornonitrianskej obci Lazany v predvečer Veľkonočných sviatkov odhalili pred obecným úradom obrovského zajaca, prinášajúceho veľké, asi stocentimetrové veľkonočné vajce. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Zajaca aj vajce však museli postriekať acetónovými farbami, aby sa im nerozmočili, pretože krátko na to začalo v hornej Nitre husto snežiť.

Lazany 29. marca (TASR) – V hornonitrianskej obci Lazany v predvečer Veľkonočných sviatkov odhalili pred obecným úradom obrovského zajaca, prinášajúceho veľké, asi stocentimetrové veľkonočné vajce.

Tieto symboly Veľkej noci iniciatívne uplietli z papiera miestne ženy, združené v krúžku šikovných rúk.

„Použili na to zošúľaný novinový papier, prevažne stránok regionálnych novín. Najskôr si z nich museli nastrihať asi desaťcentimetrové pásy, ktoré potom zošúľali na veľkosť asi 60 cm. Na zajaca a vajce použili približne 7000 papierových šúľkov, ktoré by spolu mali dĺžku viac než štyri kilometre“, uviedla organizátorka kultúrneho života v obci Jana Matiašková.

Od nedele na tomto diele pracovalo 14 žien. Iniciátorkami boli Filoména Jánošíková, Eva Dubovcová a Katarína Oboňová. „Zajac je vysoký ako starosta Karol Boško, teda takmer dva metre“, prezradila Matiašková. Zajaca aj vajce však museli postriekať acetónovými farbami, aby sa im nerozmočili, pretože krátko na to začalo v hornej Nitre husto snežiť.

Členovia tamojšej folkórnej skupiny si zaspomínali a predviedli, aké boli v dedine veľkonočné zvyky.
Foto: TASR/Pavol Remiáš


Starosta potvrdil, že je to po prvý raz, čo pred veľkonočnými sviatkami pripravili v obci takéto podujatie. Pred odhalením symbolov vystúpil divadelný a folklórny súbor Sielnica spolu s deťmi z tamojšej materskej školy.



Zaspomínali si, ako prebiehali Veľkonočné sviatky v dedine v minulosti. Napokon prišli aj mužskí členovia súboru, s korbáčmi a vedrami v rukách aby názorne ukázali ako na Veľkonočný pondelok šibali a polievali dievčatá a ženy. Takže niektoré členky súboru už mali oblievačku aj šibačku v niekoľkodňovom predstihu, konštatoval starosta.