Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Laznícky zákon na Slovensku nebude, návrh OĽaNO neprešiel

Ján Mičovský Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neposunuli do druhého čítania pri dnešnom hlasovaní návrh takzvaného lazníckeho zákona z dielne poslancov OĽaNO.

Bratislava 26. mája (TASR) - Zákon, ktorý by mal podporiť laznícke osídlenia na Slovensku a ľudí žijúcich v nich, sa nezavedie. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neposunuli do druhého čítania pri dnešnom hlasovaní návrh takzvaného lazníckeho zákona z dielne poslancov OĽaNO.

"Už nie je čas hovoriť o tom, že raz sa tejto téme budeme venovať, musíme zachrániť posledných mohykánov, ktorých tu máme. Je potrebné ich tu udržať ako údržbárov tejto krajiny," obhajoval návrh zákona a lazníkov poslanec za stranu OĽaNO Ján Mičovský.

Zákon podľa vlastných slov konzultoval s množstvom starostov, ktorí majú na starosti obce s lazmi. Cieľom právnej normy bolo finančne pomôcť ľuďom, ktorí zachovávajú krajinu v tomto území. "Musíme im pomôcť najmä finančne, aby sa im uľahčili ich sťažené podmienky na život i prácu. Týka sa to najmä príspevku na prístupovú cestu, ale aj na to, aby tu mohli hospodáriť, takže na hospodárske a iné stroje. Príspevok by mohol byť využívaný aj na opravu domov," odôvodňoval Mičovský s tým, že zákon mal riešiť aj krajinnú architektúru a jej udržateľnosť.

Podobný dotačný systém funguje podľa poslancov aj v iných európskych štátoch, napríklad v Nórsku, Švajčiarsku, Rakúsku, ale aj v Grécku. Na Slovensku je odhadom asi 130 obcí, ktoré by mohli získať status laznícka, resp. kopaničiarska dedinka. "Väčšina z nich je poloopustená, v lepšom prípade obývaná sezónne a víkendovo chalupármi, čo neumožňuje trvalé obhospodarovanie krajiny," dodal nezaradený poslanec NR SR Mikuláš Huba. Títo ľudia sú podľa neho veľmi dôležití, pretože pomáhajú všetkým obyvateľom Slovenska udržať charakteristický ráz krajiny a architektúry, no zároveň sú istým spôsobom sociálne hendikepovaní, keďže žijú v objektívne sťažených podmienkach.