Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Le Penová v prvom kole francúzskych volieb sklamala, tvrdí P. Szalai

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová hlasuje v 1. kole prezidentských volieb 23. apríla 2017 vo francúzskom Henin-Beaumonte. Francúzi si dnes v prvom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu. Viac ako 47 miliónov voličov bude mať na výber z 11 kandidátov. Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čomu nasvedčujú aj prieskumy, dvaja najúspešnejší z nich postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája. Foto: TASR AP

Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že v druhom kole zvíťazí Emmanuel Macron.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Výsledky prvého kola francúzskych volieb ukázali, že kandidát, ktorý bojuje proti islamu, alebo ktorý stigmatizuje moslimov, má veľmi limitovaný počet voličov. Pre TASR to uviedol analytik portálu Euractiv.sk Pavol Szalai.

"V podstate takmer jediný kandidát, ak nepočítame tých malých, ktorý sa profiloval na boj proti islamu v západnej Európe, bola Marine Le Penová. A vidíme, že dostala iba niečo cez 20 percent. To znamená, že to je poučenie o západnej Európe, že boj proti islamu nie je téma, ktorá si môže získať väčšinu spoločnosti, napriek tomu, čo sme si možno mohli myslieť o dôsledkoch teroristických útokov," uviedol Szalai.

Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že v druhom kole zvíťazí Emmanuel Macron. Zdôraznil, že by sa muselo stať niečo veľmi výnimočné v podobe veľkej korupčnej aféry, medzinárodnej krízy či ďalšieho teroristického útoku, ktorý by nahrával Marine Le Penovej.

Na základe výsledkov prvého kola analytik poukázal na tri skutočnosti. Francúzi si podľa neho vybrali v podstate eurofilného, veľmi proeurópskeho kandidáta. "Psychologicky je dôležité, že skončil prvý, mal najviac hlasov a mal jednoznačne pozitívnu kampaň. Neútočil na EÚ, na moslimov, ani napríklad na vyslaných pracovníkov aj zo Slovenska, ako to robili ostatní kandidáti," konštatoval.

Druhou skutočnosťou podľa neho je, že Marine Le Penová sklamala. Napriek tomu, že získala historicky najviac hlasov, v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami v roku 2012 (18 percent) sa posunula o štyri percentá. "Snažila sa stranu normalizovať, dištancovať sa od antisemitizmu, od svojho otca, od tvrdého nacionalizmu, ale dosiahla nejaký strop," uviedol analytik.

Poslednou skutočnosťou, na ktorú analytik upozornil je, že vo Francúzsku je 40 percent voličov (20 percent za Marine Le Penovú a približne 20 percent za Jeana-Luca Mélenchona), ktorí nesúhlasia so súčasným ekonomickým modelom.

Jeho očakávania kandidátov, ktorí postúpia do druhého kola, sa však potvrdili. "Čakal som, že v druhom kole bude určite Marine Le Penová a potom, buď Francois Fillon, alebo Emmanuel Macron. Zdá sa, že Fillon doplatil na svoje aféry. Francúzom prekáža korupcia, na druhej strane jeho ekonomický program bol príliš liberálny," dodal Pavol Szalai.