Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Cestujete na Cyprus? Pozor, z ktorej časti vstupujete na ostrov

Na archívnej snímke návštevníci vstupujú do vody na prázdnom úseku pláže Makrinissos v cyperskom prímorskom letovisku Ayia Nap. Foto: TASR/AP

Najväčšia časť ostrova je južná a patrí pod správu Cyperskej republiky. Severná časť ostrova patrí takzvanej Severocyperskej tureckej republike, ktorú s výnimkou Turecka ostatné štáty neuznali.

Bratislava 12. júla (TASR) – Na vstup na Cyprus je potrebné využívať výhradne medzinárodné letiská v Larnake a Pafose, alebo prístavy v Limassole, Larnake a Latsi. Všetky ostatné vstupné miesta, vrátane letiska Ercan a prístavov v mestách Kyrenia a Famugusta, sú cyperskými orgánmi považované za nelegálny vstup do krajiny a môžu byť penalizované. Informoval o tom cyperský konzul František Bača.

"Občania Európskej únie sú veľmi často z toho vyňatí. Môže im to ale priťažiť a spôsobiť problémy, pokiaľ dlhodobo žijú na Cypre či žiadajú o občianstvo," upozornil. Najväčšia časť ostrova je južná a patrí pod správu Cyperskej republiky. Severná časť ostrova patrí takzvanej Severocyperskej tureckej republike, ktorú s výnimkou Turecka ostatné štáty neuznali.

"Turecko ju priznáva ako samostatný štát," zdôraznil Bača s tým, že občania majú kontaktovať veľvyslanectvo na Cypre a nie v Turecku. Podľa neho sú ale na tomto území v prípade núdzovej situácie možnosti poskytovania konzulárnej ochrany limitované.

"Keďže je Cyprus ostrov, vie efektívne kontrolovať osoby, ktoré opúšťajú jeho územie. V prípade potreby im v tom vedia zabrániť," povedal Bača v súvislosti so záležitosťami, keď boli občania preverovaní miestnou políciou a bolo im zabránené opustiť Cyprus. Problém podľa neho býva aj s mobilným operátorom, keď sa stáva, že v blízkosti severnej časti ostrova sa prepne na tureckú sieť, čím spôsobí nepríjemnosti vo forme vysokého účtu.

Bača upozornil, že cyperské ministerstvo zahraničných vecí vytvorilo zoznam hotelov, ktoré sa nachádzajú na území, ktoré patrilo grécko-cyperským obyvateľom. "Na tomto zozname hotelov a rezortov sú aj populárne rezorty, kde naše cestované kancelárie doteraz posielajú svojich klientov," doplnil konzul, podľa ktorého by osoba mala vedieť pred pobytom, že koná v rozpore s centrálnou vládou, ktorú uznáva Slovenská republika.

"Severný Cyprus je vysoko militarizované územie. Keď idete po hlavných ťahoch, vidíte množstvo základní," podotkol. Za veľký problém považuje aj zastaralú techniku, ktorá napríklad pred niekoľkými rokmi spôsobila výbuch muničného skladu v blízkosti rezortu.

Cyperská republika zrušila všetky pandemické opatrenia týkajúce sa vstupu do krajiny. Jedinou podmienkou pre občanov je preukázanie sa platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom. Avšak z dôvodu rapídneho zvýšenia počtu pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 v krajine platí podľa informácií ministerstva zahraničných vecí od piatka (8. 7.) povinnosť nosenia rúšok v interiéri.