Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Herecká legenda Magda Paveleková náhle umrela

Na archívnej snímke Magda Paveleková. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenská herečka zomrela vo veku 84 rokov.

Bratislava 20. júla (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 84 rokov zomrela dnes nadránom slovenská herečka Magda Paveleková. TASR to potvrdil umelecký riaditeľ Teatro Wüstenrot Rudolf Geri, ktorého o tom informovala rodina zosnulej umelkyne.

"Odišla jedna úžasná herečka, legendárna a nezabudnuteľná matka predstavená z muzikálu Mníšky. Celé roky bol tento muzikál spájaný s jej menom. Len posledné roky, keď sa prejavila u nej choroba, jej rolu prevzala jej najlepšia priateľka Gizka Oňová," povedal Geri.

Dodal, že každé jedno predstavenie Mníšok bolo ukončené pozdravom Majde Pavelekovej, ako ju všetci volali, so želaním dobrého zdravia a skorého návratu. Pripomenul, že herečka väčšinu svojho umeleckého života prežila na Novej scéne.

Ako prvý priniesol informáciu o herečkinom úmrtí portál čas.sk. Sanitka podľa portálu dorazila do herečkinho domu v Dunajskej Lužnej okolo 4. hodiny ráno. Záchranári sa ju hodinu pokúšali oživiť, žiaľ, neúspešne.

Magda Paveleková patrila k najobľúbenejším herečkám, aj kvôli optimistickému fluidu a úsmevnému herectvu, ktoré okolo seba šírila.



Narodila sa 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala a prežila šťastné detstvo. Rodičia podporovali jej túžbu stať sa herečkou a umožnili jej popri štúdiu na levickom gymnáziu, kde zmaturovala, získať aj vedomosti z pohybovej kultúry, spevu a hry na gitaru. Jej šľachtických predkov jej dnes pripomínajú už len portréty a milé drobnosti. Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara v Nitre (vtedy Krajského divadla), kde začala v roku 1949 svoju hereckú kariéru.
Na archívnej snímke Magda Paveleková
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sedemnásť sezón v Nitre bolo poznačených učením sa disciplíne, hereckej skromnosti a etike, vlastnostiam, ktoré jej v tom čase vštepoval hlavne Andrej Bagar. Vytvorila tam desiatky postáv, zväčša úsmevných, vyhovujúcich jej komediálnemu hereckému naturelu. Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala najprv na scéne bývalej Tatrarevue, kde sa z nej stala muzikálová hviezda a v septembri 1971 sa stala stálou členkou Novej scény (NS).

Počas 42 rokov pôsobenia na doskách NS, ale nielen tam, vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Ostrovského, Čechova, Schillera, Moliéra, Shawa, Tajovského, Stodolu, Chalúpku, Blocha, Zápoľskej, Soloviča i ďalších zahraničných a domácich autorov. Publikum vždy očarila jej komediálnosť, ktorou pobavila i rozosmiala hľadisko, ale aj, najmä v úlohách tragikomických, privádzala ho k zamysleniu a úsmevu cez slzy. Vždy patrila medzi veľmi obsadzované herečky.

Do hereckého neba v krátkom čase odišli viaceré ďalšie slovenské legendy:
Slovensko sa rozlúčilo s majstrom Ladislavom Chudíkom
Ivan Palúch už sleduje svojich kolegov z hereckého neba


Roky sme ju vídali v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách. Na doskách divadiel ju bolo vidno donedávna. V bratislavskom Teatro Wüstenrot hrala v muzikáli Mníšky a na Novej scéne vytvárala v Kubovi úlohu cigánky. Nechýbala ani v komédii Turecká kaviareň, ktorú uvádzalo divadlo West. Medzi ďalšie divadelné tituly, v ktorých hrala patrili Donaha! Klietka bláznov, Muzikálový večer. Dobrú náladu na Slovensku šírila aj cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase (Minizábavník, Echorádio).



Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik a na jej vtipných poznámkach sme sa smiali v relácii Inkognito. Poznáme ju aj z dabingu a to najmä z maďarského animovaného, rodinného televízneho seriálu Miazgovci. Za svoje nezameniteľné herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 napríklad titul Zaslúžilá umelkyňa, v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie.

Prezident SR udelil 1. januára 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry.

Posledná rozlúčka so zosnulou bude vo štvrtok 23. júla o 10.45 h v obradnej sieni krematória v Bratislave.