Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LEGIS TELUM: Európska komisia chce odzbrojiť bezúhonných občanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku je v súčasnosti približne 146.000 držiteľov zbrojných preukazov.

Bratislava 26. novembra (TASR) - V čase teroristickej hrozby a nekontrolovanej masovej migrácie sa Európska komisia (EK) rozhodla odzbrojiť bezúhonných občanov. A to napriek tomu, že žiadny z teroristických útokov nebol spáchaný bezúhonným držiteľom zbrojného preukazu legálne držanou zbraňou. Za hriechy zločincov majú byť potrestaní tí, čo dodržujú zákon. Zdôraznili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia Združenia vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum.

EK navrhuje plošný zákaz držby samonabíjacích zbraní, ktoré vznikli úpravou zo zbraní samočinných, zákaz samonabíjacích zbraní pre civilné použitie, ktoré sa podobajú na zbrane so samočinným mechanizmom a zákaz znehodnotených zbraní, ktoré vznikli úpravou takýchto zbraní. Zbrane, ktoré nadobudli občania do legálnej držby, im majú byť odobrané a zničené. Vzácne muzeálne exponáty majú byť nenávratne devastované.

"Zákaz ohrozuje bezpečnosť, likviduje kultúrne dedičstvo, likviduje šport, podnikanie a pripraví o prácu stovky ľudí len v Slovenskej republike. Obrátili sme sa preto na ústavných činiteľov, poslancov, politické strany a zástupcov rezortov s prosbou, aby tento šialený návrh nepodporili. Naši nemeckí kolegovia vypracovali podrobnú analýzu veľmi pochybného postupu kvázi expertnej skupiny, ktorá pripravovala návrh smernice. Odbor Európskej komisie pre sociálne médiá sa vyjadril, že legislatíva sama nebude mať dosah na hrozbu terorizmu. Komisia vie, že cieľom návrhu je vytvorenie masy bezbranných občanov," uviedol predseda predstavenstva Legis Telum Boris Draškaba.

"Sme toho názoru, že EK trestuhodne zanedbala vlastné povinnosti a je istým spôsobom spoluzodpovedná za nelegálny obchod so zbraňami. Podľa smernice č. 2008/51/EC mala EK vypracovať spoločné technické štandardy pre znehodnocovanie zbraní. To sa však stalo až teraz. Vďaka absencii takýchto štandardov sa do ilegálneho prostredia po dlhé roky dostávali nedôsledne znehodnotené zbrane. Zďaleka nejde len o zbrane v rukách slušných ľudí. Ide o pokus o obmedzovanie základných práv občanov a zabavovanie ich majetku. Dnes ide o zbrane, zajtra môže ísť o čokoľvek iné," pokračoval Draškaba. Legis Telum preto dnešným dňom začína petičnú akciu, do ktorej sa môže zapojiť každý, komu to nie je ľahostajné.

"Návrh vychádza z absurdného predpokladu, že zákonom preverení bezúhonní občania sú bezpečnostným rizikom. Kladie ich tak do jednej roviny s teroristami. Teroristické útoky nevykonávajú bezúhonní občania, držitelia legálne nadobudnutých zbraní. Naposledy to boli občania Belgicka, Francúzska a nelegálni prisťahovalci, všetci s pochybnou minulosťou, ktorí si svoje zbrane zaobstarali na čiernom trhu," povedal Draškaba.

Dnešná TK sa uskutočnila sa účasti predstaviteľov podobného združenia z ČR - LEX. Podľa slov predsedu LEX Dávida Karáska EK ide postihovať bezúhonných občanov.

Na Slovensku je v súčasnosti približne 146.000 držiteľov zbrojných preukazov. Tento počet neustále klesá, nakoľko sa podľa člena Predstavenstva Legis Telum Ľudovíta Miklánka podmienky na jeho získanie stále sťažujú. Registrovaných zbraní a ich hlavných častí je v SR zhruba 290.000 a ich počet stagnuje.

Združenie Legis Telum funguje od roku 2009 a do dnešného dňa má takmer 1000 členov.