Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Lekár podľa polície bral úplatok za vybavenie invalidného dôchodku

Foto: TASR/Martin Palkovič

Obvinených je tiež 16 žiadateľov o posudky vo veku 37 až 57 rokov. Tí mali lekára a referentku podplácať.

Bratislava 10. mája (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii vzniesol ďalšie obvinenia v prípade korupcie pri posudzovaní invalidných dôchodkov. Humenskému posudkovému lekárovi 63-ročnému Antonovi B. polícia rozšírila obvinenie o ďalších sedem skutkov a referentke Sociálnej poisťovne 52-ročnej Nadežde Č. o ďalšie dva.

Obvinených je tiež 16 žiadateľov o posudky vo veku 37 až 57 rokov. Tí mali lekára a referentku podplácať. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. Všetci sú stíhaní na slobode. Obvinení lekár a referentka skončili vo vyšetrovacej väzbe. Hrozí im troj až osemročné väzenie. Polícia na prípade spolupracuje so Sociálnou poisťovňou, ktorá sporné posudky preveruje.

Posudkový lekár a referentka z pobočky Sociálnej poisťovne v Humennom boli obvinení z korupcie v marci. Obaja mali vo viacerých prípadoch prijať úplatok za posudok v prospech posudzovanej osoby. Išlo o posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Invalidné dôchodky tak v niektorých prípadoch dostávali ľudia, ktorí na ne nemali nárok.

Zatiaľ čo v marci mala polícia zadokumentovaných šesť prípadov, v týchto dňoch k nim pribudlo ďalších deväť. Vzniesli sa nové obvinenia, a to aj voči osobám, ktoré úplatky mali za posudky poskytovať. Najčastejšie za to zaplatili 200 eur, v niektorých prípadoch išlo o nepeňažnú formu úplatku.

Lekár Anton B. mal prijať úplatok najmenej v 11 prípadoch a Nadežda Č. minimálne štyrikrát.

TASR informoval hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka.