Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lekári môžu zapísať údaje do systému ezdravie aj počas výpadkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Systém ezdravie prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami.

Bratislava 25. marca (TASR) - Lekári môžu v systéme elektronického zdravotníctva pracovať aj počas výpadkov. V reakcii na marcové výpadky to vysvetlilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) treba problémy ezdravia riešiť komplexne.

"Pre takéto prípady výpadkov existujú takzvané offline scenáre, v rámci ktorých lekár zapisuje záznamy do svojho systému a po opätovnom spustení ezdravia sa záznamy lekára automaticky zapíšu do ezdravia," priblížil pre TASR hovorca NCZI Boris Chmel.

"Projekt ezdravie sme nasadili do praxe 1. januára 2018 a v rámci prvého roka sa doň pripojilo vyše 62 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnil Chmel. To podľa neho znamená aj záťaž na infraštruktúru systému. NCZI situáciu monitoruje a postupne obnovuje najkritickejšie prvky systému, aby fungoval a k výpadom dochádzalo minimálne.

Podľa manažérky pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodskej sa v uplynulých týždňoch výpadky fungovania ezdravia objavovali často a najviac to postihlo najmä používanie funkcie erecept. "Lekári, ale najmä pacienti, si na erecept už zvykli, a preto je opätovné tlačenie a používanie receptov v papierovej podobe pre nich v čase nefunkčnosti ezdravia nekomfortné," hovorí Závodská.

SLK má podľa nej informácie, že problémy mali byť spôsobené preťaženosťou systému, pretože ezdravie je vyvinuté na zastaranej technologickej platforme. Tiež tvrdí, že NCZI pripravuje zasielanie takzvaných enotifikácií lekárom o tom, že funkčnosť je v danom čase obmedzená. Respektíve, po odstránení problému má zasielať enotifikácie o opätovnom spustení plnej funkčnosti ezdravia, čo podľa SLK nepomôže lekárom k pokojnejšej práci, ani pacientom k väčšiemu komfortu.

"Problémy s nefunkčnosťou treba vyriešiť komplexne a čo najskôr, aby mohlo ezdravie plne fungovať a byť prínosom pre lekárov aj pacientov," zhodnotila Závodská. Doplnila, že výhody, ktoré systém prináša lekárom i pacientom, môžu byť efektívne využité len pri aktívnom zapojení všetkých dotknutých subjektov. "Lekári avizujú najmä absenciu prepúšťacích správ pacientov, odosielaných do ezdravia z nemocníc," hovorí.

Systém ezdravie prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným vyšetreniam. Odstrániť sa majú opakované vyšetrenia u lekárov, zefektívnia sa návštevy u lekára, obmedzia sa nepriaznivé účinky liekov a budú mať lepší finančný prehľad o nákladoch na liečbu. Lekári získajú rýchly prístup k zdravotným záznamom pacienta, čo im umožní zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.