Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Lekári pripravujú nové štandardy, rakovinu chcú zachytiť čo najskôr

Na snímke zdravé pľúca a srdce. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na Slovensku sa ročne eviduje viac ako 3000 nových prípadov karcinómu pľúc a 2000 úmrtí.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Väčšina pacientov s karcinómom pľúc je na Slovensku diagnostikovaná v pokročilom štádiu ochorenia. Všeobecní lekári združení v Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska a pneumológovia preto pripravujú nové štandardy, ako má postupovať lekár v prípade pacienta s príznakmi aj u bezpríznakových. Poukázali na to, že na Slovensku sa zatiaľ nespustil skríningový program na včasný záchyt rakoviny pľúc.

"Pri rakovine pľúc rozhoduje čas. Včasný záchyt pacienta umožňuje nasadiť liečbu s oveľa väčšou úspešnosťou. V skorých štádiách sa však príznaky nemusia prejaviť a mnohokrát tak problém odhalíme až pri vyšetreniach na iné ochorenia," vysvetlila prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková. Poznamenala, že pilotná fáza skríningu v prepojení s primárnou prevenciou sa mala spustiť tento rok, zatiaľ sa tak nestalo.

Na Slovensku sa ročne eviduje viac ako 3000 nových prípadov karcinómu pľúc a 2000 úmrtí. "Prvými príznakmi sú pretrvávajúci až chronický kašeľ, vykašliavanie s prímesou krvi, dýchavica, únava či bolesť na hrudníku. Priemerný čas na Slovensku, kým sa pacient dostane k liečbe od prvých symptómov, je viac ako 160 dní," povedal pneumológ Michal Šenitko. Poukázal na to, že riziko úmrtia na rakovinu pľúc sa s každým oneskorením liečby o jeden mesiac zvyšuje o desať percent.

Cestu pacienta od všeobecného lekára k špecialistovi chcú preto lekári skrátiť pomocou definovania nových štandardov. "Potrebujeme dosiahnuť, aby pacient napríklad s dlhotrvajúcim kašľom mal v rámci ambulancie všeobecného lekára realizované potrebné vyšetrenia tak, aby bol následne odporučený k pneumológovi už so základnými vyšetreniami," zdôraznil predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Ivan Solovič. Pripomenul aj potrebu zvýšenia povedomia ľudí o rizikových faktoroch a prevencii.

"Pacient s príznakmi, ako je napríklad dlhotrvajúci kašeľ, by na základe žiadanky od všeobecného lekára musel podstúpiť röntgen pľúc. Pri pacientoch bez symptómov by zase mali byť jasne definované rizikové faktory, ktoré by všeobecný lekár sledoval u daného pacienta. Treba zdôrazniť, že by malo ísť o pilotný projekt a prvú fázu spolupráce, kým nebude spustený skríning rakoviny pľúc,"
zhrnula Palušková.