Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lekárne vlani vydali 83,6 milióna balení liekov na predpis

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pacienti doplácali na lieky 136,7 milióna eur.


Bratislava 3. mája (TASR) - Lekári vlani na Slovensku najčastejšie predpisovali lieky na kardiovaskulárny systém. V prípade voľnopredajných liekov pacienti v lekárňach siahali najmä po analgetikách. Vyplýva to z najnovšej publikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Lekárne vydali v minulom roku 83,6 milióna balení liekov na predpis plne alebo čiastočne hradené zo zdravotného poistenia. Zdravotné poisťovne za ne uhradili 875,4 milióna eur, čo je medziročný nárast o 2,6 percenta. Pacienti doplácali na lieky 136,7 milióna eur, čo je medziročný pokles o 2,5 percenta. Verejnosť si v lekárňach kúpila 37,3 milióna balení voľnopredajných liekov za 161,9 milióna eur. Počet vydaných balení sa medziročne zvýšil o 4,8 percenta a úhrada občanov za ne vzrástla takmer o 10 percent.

Lieky na kardiovaskulárny systém predpísali v minulom roku lekári v počte 28,4 milióna balení liekov. Na nervový systém asi 14,2 milióna balení a na liečbu tráviaceho traktu a metabolizmu 8,9 mil. balení. U voľnopredajných liekov prevažovala kúpa najmä tých na liečbu respiračných ochorení (8,7 mil. balení), ochorení tráviaceho traktu a metabolizmu (7,7 mil. balení) a ochorení nervového systému (7,2 mil. balení).