Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Len štvrtina Slovákov má silné sebavedomie

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Slovákom chýba sebavedomie. Vyplýva to z prieskumu o životnom štýle Lifestyle 2015, ktorý realizovala agentúra TNS Slovakia. Priznalo ho len o niečo viac ako štvrtina (27 %) ľudí.

Bratislava 23. júna (TASR) - Slovákom chýba sebavedomie. Vyplýva to z prieskumu o životnom štýle Lifestyle 2015, ktorý realizovala agentúra TNS Slovakia. Priznalo ho len o niečo viac ako štvrtina (27 %) ľudí. Mužom častejšie zvyšuje sebavedomie vzdelanie, znalosti a všetko to, čo už v živote dokázali. Mladým ľuďom zase vzhľad a veci, ktorými sa obklopujú.

Najviac sebavedomie Slovákov posilňuje podpora blízkych ľudí. Myslí si to 45 percent ľudí, a to hlavne ženy a mladí, ktorí sú ešte závislí od svojich rodičov.

K spokojnému životu však podľa prieskumu najviac chýba voľný čas. Až tri pätiny ľudí sa sťažujú na jeho nedostatok. Zároveň sa však až 59 percent opýtaných venuje aspoň raz do týždňa leňošeniu, ničnerobeniu, prípadne si počas dňa pospí. A skoro dve pätiny sa pravidelne nudia. Dokonca sa nudia aj tí, ktorí sa na nedostatok voľného času sťažujú.

Po finančnej stránke sa Slováci cítia v oveľa väčšej pohode ako v minulosti. Vzrástol počet tých, ktorí svoje finančné prostriedky vedia ušetriť a sporia si tak pre ďalšie zvýšenie svojej životnej úrovne (z 24 % na 37 %). A viac ako štvrtina (28 %) slovenských rodín má pocit, že sa ich ekonomická situácia v porovnaní s minulým rokom zlepšila, pričom finančne si polepšili hlavne muži do 30 rokov a rodiny s neplnoletými deťmi.

Lifestyle 2015 sa realizoval na vzorke 4533 respondentov vo veku 15 až 65 rokov.

TASR informovali z agentúry TNS Slovakia.