Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Komunitné centrum pomáha nezamestnaným, otvorili pre nich kurz šitia

Na snímke účastníci kurzu šitia v Komunitnom centre v obci Lenartov v okrese Bardejov 2. marca 2020. Foto: TASR - Maroš Černý

Komunitné centrum pomáha nezamestnaným, otvorili pre nich kurz šitiaDo kurzu je zapojených 14 žien a jeden muž.

Lenartov 2. marca (TASR) – V komunitnom centre v obci Lenartov v Bardejovskom okrese otvorili v pondelok kurz šitia pre nezamestnaných. Podľa starostky Jany Bľandovej ide v poradí o piaty kurz, ktorý organizujú.

"Vysoká nezamestnanosť žien z rómskej osady núti obec, terénnych a sociálnych pracovníkov ponúknuť im možnosť vzdelávať sa. Tento kurz má výhodu, že je organizovaný v priestoroch komunitného centra, ktoré bolo minulý mesiac otvorené. Verím, že naše ženy využijú túto možnosť, nebudú musieť cestovať, nadobudnú zručnosti a uplatnia sa v zamestnaní," uviedla pre TASR Bľandová.

Do kurzu je zapojených 14 žien a jeden muž. Podľa Bľandovej je o vzdelávanie veľký záujem, plánujú preto o mesiac otvoriť ďalší kurz. Organizujú ich v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Bardejove a súkromnými firmami.

Na snímke účastníčka kurzu šitia Nikola Bilá v Komunitnom centre v obci Lenartov v okrese Bardejov 2. marca 2020.
Foto: TASR - Maroš Černý


"Medzi prvými kurzmi, ktoré obec organizovala, bol kurz pomocné poľnohospodárske práce, pomocné práce v stavebníctve, opatrovateľský kurz a teraz je to kurz šičky. Zamestnanosť týchto občanov je malá, pretože možnosť práce v Bardejove a v blízkom okolí je nízka, ale darí sa im zamestnať v Česku. Samozrejme, musí byť ochota z druhej strany, pretože keby nebol záujem, tak ich neorganizujeme. Zvyšuje sa tým aj práca terénnych a sociálnych pracovníkov a pracovníkov komunitného centra," vysvetlila starostka.

"Všetky náklady spojené s realizáciou rekvalifikačného kurzu hradí ÚPSVaR v Bardejove. Bude prebiehať dennou formou a je rozvrhnutý na 168 vyučovacích hodín. Keďže je akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky (MŠ SR), tak účastníci dostanú aj osvedčenia o jeho ukončení," doplnil Jozef Ihnacík zo spoločnosti Nova training, ktorá kurz organizuje a verí, že jeho absolventi sa uplatnia na trhu práce v regióne.



"Prihlásila som sa preto, lebo som ešte nikdy nechodila na kurz. Dali sme sa na to, aby sme niečo vedeli. Šila som iba ručne, na stroji ešte nie. Keď sa niečo naučíme, tak pôjdeme do roboty, budeme šiť aj doma pre deti a rodinu," povedala jedna z účastníčok kurzu Milena Bilá.

"Pracujem so šijacím strojom prvý raz, chcem sa naučiť šiť, aby som mohla ísť do práce. Snažím sa nájsť si prácu, nikto nás však nechce vziať. Budem šiť aj doma pre deti," doplnila Lenartovčanka Nadežda Bilá.