Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Prvá Slovenka bez kyslíka na vrchole sveta: Poláčková zdolala Everest

Lenka Polačková. Foto: Instagram/lenkavacval

Poláčkovú sprevádzal na výstupe aj jej manžel Jan Poláček, ktorý použil pomocný kyslík, a skúsení šerpovia Prakaš Šerpa a Sona Šerpa. Teraz majú všetci pred sebou zostup.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Mount Everest 21. mája (TASR) - Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa v utorok stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka. Informuje o tom jej profil na sociálnej sieti Instagram, uvádza TASR.

Stalo sa tak iba deväť dní po tom, čo na Mount Everest ako vôbec prvá Slovenka vystúpila horolezkyňa Lucia Janičová. Tá dosiahla štít vo výške 8848 metrov z nepálskej strany južnou trasou, avšak s podporou kyslíka.

Poláčkovú sprevádzal na výstupe aj jej manžel Jan Poláček, ktorý použil pomocný kyslík, a skúsení šerpovia Prakaš Šerpa a Sona Šerpa. Teraz majú všetci pred sebou zostup.

"Cesta naspäť do základného tábora bude trvať niekoľko dní. Držte nám všetkým palec. Ozveme sa hneď, ako budeme všetci spolu v bezpečí dole v základnom tábore," píše sa na instagramovom profile Poláčkovej.

Poláčková už dva dni pred tým, ako zdolala vrchol hory Janičová, napísala na Instagrame, že dosiahla výšku 7900 metrov nad morom. "Áno, keby som chcela, mohla som včera zo South Col (sedlo medzi Mount Everestom a štítom Lhoce - pozn. TASR) vystúpiť s kyslíkom na vrchol, avšak o tom môj výstup na Everest nie je," napísala vtedy s tým, že si radšej oddýchne a počká na optimálny deň na výstup.

Lenka Poláčková začínala ako herečka a moderátorka, neskôr sa naplno začala venovať náročným behom, najmä ultratrailovým. Ako pripomína na svojom webe, dvakrát prebehla Slovensko, Pyreneje, americký štát Colorado s jeho Skalnatými vrchmi či 2000 kilometrov cez celé Alpy. Absolvovala aj stokilometrové či stomíľové preteky.