Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V Leopoldove bude spomienka na nespravodlivo a protiprávne väznených

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

Program sa začne v sobotu o 9.00 h svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca.

Bratislava/Leopoldov 22. augusta (TASR) - Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) a Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pripravili spomienku na nespravodlivo a protiprávne väznené osoby komunistickým režimom. Uskutoční sa v sobotu 23. augusta v Leopoldove.

Táto spomienka sa koná každoročne od odhalenia pamätnej tabule na budove väznice v roku 1999.

Program sa začne v sobotu o 9.00 h svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca, jej hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Po omši bude nasledovať uctenie relikvií blažených gréckokatolíckych hieromučeníkov väznených v Leopoldove - Pavla Petra Gojdiča, Vasiľa Hopku a Metoda Dominika Trčku.

O 11.00 h sa uskutoční pietna spomienka pri pamätnej tabuli v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) a Ústave na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove. Jej súčasťou bude kladenie vencov, odznejú príhovory hostí. Následne sa bude konať krátka spomienka pri pamätníku leopoldovskej vzbury z roku 1990.

Účastníci podujatia potom navštívia bývalý väzenský cintorín, kde bude pietna spomienka pri pamätníku Pavla P. Gojdiča, Metoda Trčku a ostatných politických väzňov, ktorí zomreli vo väznici v Leopoldove.

Na záver sa uskutoční panychída pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa, ktorú bude slúžiť väzenský kaplán ÚVTOS a ÚVV kpt. Rastislav Firment.

Informácie poskytli Peter Sandtner z KPVS a hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.