Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V Leopoldove si uctili politických väzňov väznených počas komunizmu

Na snímke potomkovia politických väzňov počas pietnej spomienky na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom. Leopoldov, 19. augusta 2017. Foto: TASR/Martin Palkovič

Spomienkové stretnutie každoročne v auguste organizuje Konfederácia politických väzňov Slovenska spoločne s Generálnym riaditeľstvom Zboru väzenskej a justičnej stráže od roku 1999.

Leopoldov 19. augusta (TASR) – Niekoľko desiatok ľudí sa dnes zišlo pri pamätnej tabuli v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, kde si uctili pamiatku politických väzňov väznených v Leopoldove počas komunistického režimu. Spomienkové stretnutie každoročne v auguste organizuje Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) spoločne s Generálnym riaditeľstvom Zboru väzenskej a justičnej stráže od roku 1999. Augustový termín sa viaže na vzburu väzňov proti neznesiteľným podmienkam vo väznici, ktorá bola 28. augusta 1955 tvrdo potlačená.

Na stretnutí v Leopoldove, ktorý je symbolom utrpenia politických väzňov na Slovensku, sa stretávajú bývalí politickí väzni zo Slovenska i z Českej republiky. Mnohí z nich strávili za múrmi tamojšej väznice niekoľko rokov.

„Spočiatku sa na stretnutí zúčastňovali najmä politickí väzni. Ako postupne vymierajú, prichádzajú ich rodinní príslušníci. Aj keď nebudú medzi nami, usilujeme sa niesť ďalej ich odkaz a pokračovať v tom, aby nezostal zabudnutý boj za slobodu a demokraciu,“ povedal predseda KPVS Peter Sandtner. Pamiatku politických väzňov si uctila aj podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.



Pietna spomienka na ľudí nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom sa začala rímsko-katolíckou svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca. Hlavným celebrantom bol Štefan Herényi, syn politického väzňa. Pokračovala pred bránou väznice pri pamätnej tabuli, ktorá bola osadená ako vôbec prvá pamätná tabuľa politickým väzňom na Slovensku v roku 1999. „Dovtedy sa politickí väzni snažili o pamätné tabule na väzniciach, ale nebolo to umožnené, pretože to v tom čase nedovoľovala legislatíva,“ povedal Sandtner.

Pri pamätníku príslušníkov väzenskej stráže si účastníci uctili obete leopoldovskej vzbury z roku 1991. Program vyvrcholil návštevou bývalého väzenského cintorína, pietnou spomienkou pri pamätníku Pavla Gojdiča, Metoda Trčku a ostatných väzňov zomrelých v leopoldovskej väznici a panychídou pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa.

V rokoch 1948 až 1989 bolo vo všetkých väzniciach na území terajšej Slovenskej a Českej republiky uväznených vyše 450.000 politických väzňov. Na Slovensku bolo po roku 1989 rehabilitovaných približne 70.000 ľudí.

Leopoldovská väznica je najstaršou na Slovensku. Bývalá protiturecká pevnosť bola v 50. rokoch 20. storočia spolu s pracovnými tábormi pri uránových baniach najhorším väzenským zariadením v komunistickom Československu a často je označovaná ako likvidačné zariadenie. S politickými väzňami zaobchádzali mimoriadne krutým spôsobom, bola im odopieraná lekárska starostlivosť a systematicky porušované ich najzákladnejšie ľudské práva. Mnoho z nich zomrelo v dôsledku krutého zaobchádzania.