Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Lesy najčastejšie horia pre ľudskú nedbanlivosť a neopatrnosť

Foto: TASR/AP

Požiare vyvolané bleskom sa vyskytujú na Slovensku skôr sporadicky, ide len o necelé jedno percento z celkového počtu lesných požiarov.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Materiálne škody pri požiaroch lesných porastov dosiahli za posledných päť rokov takmer sedem miliónov eur.

V rokoch 2007 až 2011 Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) eviduje 1418 takýchto požiarov, ktoré poškodili viac ako 1900 hektárov lesa. Náklady na likvidáciu lesných požiarov v tomto období hasiči vyčíslili na vyše 1,1 milióna eur. TASR informovala hovorkyňa HaZZ Silvia Jančovičová.

"Na základe štatistických ukazovateľov za prvý polrok 2012 medzi najrizikovejšie okresy z pohľadu vzniku lesných požiarov patria okresy Gelnica, Spišská Nová Ves, Rožňava, Žilina a Malacky," pokračovala Jančovičová. Za posledných päť rokov bolo najčastejšou príčinou vzniku lesných požiarov zakladanie ohňov v prírode, ide až o 25 percent z celkového počtu. Na druhom mieste je vypaľovanie trávy a suchých porastov (20 percent) a na treťom spaľovanie odpadu a odpadkov (10 percent).

"Dalo by sa konštatovať, že lesné požiare na Slovensku v drvivej väčšine vznikajú práve v dôsledku nedbalosti a neopatrnosti dospelých, respektíve podcenením rizika vzniku požiarov," uviedla Jančovičová.

Požiare vyvolané bleskom sa vyskytujú na Slovensku skôr sporadicky, ide len o necelé jedno percento z celkového počtu lesných požiarov. Napriek tomu sa pravdepodobne blesk podpísal pod vznik požiaru, ktorý za posledných päť rokov spôsobil najväčšie škody, a to vo výške 3,7 milióna eur. Podľa informácií hasičov išlo o požiar lesného porastu pod vrcholom kopca Koč v katastrálnom území obce Vernár v okrese Poprad. V júli 2007 tam úplne vyhorelo 18,5 hektára zmiešaného lesného porastu. Podstatný vplyv na rýchle rozšírenie požiaru malo veľké množstvo suchého dreva, suché a teplé počasie, rýchlosť a smer vetra a neprístupný terén pre hasičskú techniku.