Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lesy SR chcú obstarávať ťažobnú činnosť po novom

Ilustračné foto Foto: teraz.sk

Jeden odštepný závod by mal uzatvorenú jednu rámcovú zmluvu na tieto práce. Súťažilo by sa o najnižšiu cenu na celý objem prác na štvorročné obdobie.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Lesy SR chcú zabezpečovať ťažobnú činnosť po novom. A to tak, že by jeden odštepný závod mal uzatvorenú jednu rámcovú zmluvu na tieto práce. Súťažilo by sa o najnižšiu cenu na celý objem prác na štvorročné obdobie.

"Rozhodli sme sa pristúpiť k obstarávaniu trošku komplexnejšie a systematicky, zaviesť stabilitu a garanciu prác do dlhšieho obdobia ako jeden rok," opísal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

V súčasnosti majú Lesy SR uzatvorených 1633 rámcových zmlúv s 555 dodávateľmi, čo na jeden odštepný závod znamená približne 25 dodávateľov. "Nevýhodou súčasného stavu je, že množstvo dodávateľov je enormné a máme obmedzené možnosti kontroly pri jednotlivých dodávateľoch, akým spôsobom dodávajú vykonávané práce," priblížil Staník.

Ďalšou z nevýhod je podľa jeho slov fakt, že zmluvy sú uzatvárané na základe ročného predpokladaného objemu ťažby. Majú teda ročný charakter a navyše medzi sebou jednotliví dodávatelia súťažia na začiatku roka v rámci takzvaných minisúťaží o to, kto bude práce dodávať. "To znamená, že garancia alebo stabilita práce je na základe tohto systému nevýhodná a neefektívna ako pre nás, tak aj pre dodávateľov," dodal Staník.

Ďalšou výraznou nevýhodnou v súčasnom stave je podľa neho, že tento spôsob neumožňuje investovať do ďalších a nových technických zariadení, ktoré pracujú v lese. Dodávatelia nemajú dostatok garancií a finančných prostriedkov.

"Cieľom nového obstarávania je predovšetkým garancia práce našim dodávateľom na obdobie dlhšie ako jeden rok," zhodnotil Staník. Štátny podnik podľa neho vyvinie maximálne úsilie, aby v rámci právnych možností, ktoré mu legislatíva umožňuje, chránil dodávateľov prác v tomto reťazci, aby mali skutočne zaplatenú spravodlivú a primeranú odmenu za vykonanú prácu. "A aby sme týmto krokom zabezpečili garanciu toho, aby sme do lesa dostali nové stroje," dodal.

Štátny podnik Lesy SR spravuje 45-% podiel lesných pozemkov na Slovensku. "Ťažbové činnosti u nás predstavujú zhruba 70 % našich celkových nákladov. Bavíme sa ročne o objeme zhruba 65 až 70 miliónov eur," vyčíslil Staník. Predpokladaná hodnota zákazky na obdobie štyroch rokov je tak podľa neho zhruba na úrovni do 280 miliónov eur.

Nový spôsob obstarávania však podľa Lesov SR môže priniesť aj niektoré riziká. Napríklad dĺžku verejného obstarávania, na ktorú môžu mať vplyv námietky. Podnik tiež pripustil pravdepodobnosť vyšších cien, ako boli dosiahnuté ceny v minisúťažiach v roku 2017. Zároveň sa môže vyskytnúť nedostatok uchádzačov pri niektorých závodoch.

Súčasne podľa podniku hrozí možné zníženie subjektov podnikajúcich v lesníckych činnostiach či vyprofilovanie silných podnikateľských subjektov, čo môže zhoršiť vyjednávaciu pozíciu Lesov SR v budúcnosti.
Návrh nového verejného obstarávania na ťažobnú činnosť je otvorený na pripomienkovanie pre profesné združenia podnikateľov v lesnom hospodárstve. Predpokladaný termín vyhlásenia obstarávania je začiatkom roku 2018. Ťažobná činnosť pritom zahŕňa ťažbu dreva, jeho približovanie a manipuláciu s drevnou hmotou na odvoznom mieste.