Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lesy SR predlžujú zmluvy na predaj dreva z roka na tri až päť rokov

Foto: TASR/Milan Kapusta

Na základe auditu, ktorý Lesy SR vykonali v lete tohto roka, chcú ztransparentniť predaj dreva a prísnejšie dbať na to, ako odberateľ ďalej s nakúpeným drevom nakladá.

Banská Bystrica 22. novembra (TASR) - Štátny podnik Lesy SR chce vniesť do obchodu s drevom stabilitu. Vo svojich nových zásadách obchodnej politiky, ktoré dnes predstavil novinárom, chce predovšetkým zvýšiť dĺžku obchodných kontraktov z jednoročných na troj- až päťročné a zo štvrťročných na jednoročné.

Zároveň na základe auditu, ktorý Lesy SR vykonali v lete tohto roka, chcú ztransparentniť predaj dreva a prísnejšie dbať na to, ako odberateľ ďalej s nakúpeným drevom nakladá.

Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR Mariana Staníka, audit približne 50 vyšších odberateľov bol vykonaný na základe deviatich kritérií. Spoločnosti, ktoré spracovávajú drevo, mohli získať najviac 100 bodov. Podnik už dnes na základe nových zásad rokuje pri príprave novokoncipovaných zmlúv s prvými 11 z nich. "Postupne však budeme rokovať s ďalšími, pri čom ani nižšie dosiahnutý rating nebude pri nákupe dreva diskriminovať záujemcu," pripomenul Staník.

Ako doplnil obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček, podnik pri tvorbe a podpise nových zmlúv nebude ale vychádzať len z ratingu, ale aj z dobrých obchodných vzťahov, ktoré mal s danou firmou v minulosti.

Staník si myslí, že by už nemalo dochádzať k zásadným nezhodám so zástupcami Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR, ktorí štátne lesy kritizovali najmä pre neistotu firiem z dôvodu časovo krátkych zmlúv a tiež pre kritiku netransparentného predaja dreva aj takým firmám, ktoré ho nespracovali na Slovensku, ale ďalej s ním obchodovali.

Lesy SR za desať mesiacov tohto roku zobchodovali približne 3,5 milióna metrov kubických dreva, z toho až 98 % predali spoločnostiam na Slovensku.