Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Proti Andrejovi Kiskovi sú zrejme objednané ďalšie letáky, tvrdí SaS

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Michal Svítok

SaS zároveň vyzvala policajné orgány, aby konali.

Bratislava 19. marca (TASR) - Predstavitelia opozičnej SaS sú pobúrení, keďže podľa nich existuje dôvodné podozrenie, že za antikampaňou voči prezidentskému kandidátovi Andrejovi Kiskovi je strana Smer-SD. Na dnešnom brífingu to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík s tým, že to považuje od Roberta Fica (Smer-SD) za svinstvo.

"Disponujeme novou informáciou a síce, že na 24. marca 2014 bola v spoločnosti Cromwell objednaná ďalšia distribúcia reklamných materiálov. Opäť pri tejto objednávke figurujú firmy GS Servis a Exhold. Obsah tejto objednávky nie je ešte známy, avšak po zverejnených informáciách a vyhrážkach Roberta Fica máme vážne obavy, že pôjde o ďalšiu diskreditáciu Andreja Kisku," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

SaS zároveň vyzvala policajné orgány, aby konali. "Bolo podané trestné oznámenie a vyšetrovatelia majú informácie ako na tanieri," odkázal Galko. Sulík zase vyzval občanov, aby sa nenechali zmanipulovať nechutnou antikampaňou a neopakovala sa tak situácia z roku 2009, keď kvôli ohováraniu neuspela v prezidentských voľbách Iveta Radičová.

Podľa Sulíka možno aj na základe informácií denníka Sme povedať, že jediné, čo z toho vyplýva, je, že Fico na utorkovej (18. 3.) tlačovej konferencii primitívne klamal, keď tvrdil, že jeho strana nemá s distribúciou letákov proti Kiskovi nič spoločné. "Chceme teda vyjadriť naše pobúrenie. Prezidentská kampaň zašla do takého suterénu, kde nikdy nemala byť," myslí si Sulík.



Denník Sme dnes informoval, že za osočujúcimi letákmi proti Andrejovi Kiskovi, ktoré sa objavili pred prvým kolom prezidentských volieb, je schránková firma. Vyplývať to má z obchodnej dokumentácie o vybavovaní zákazky, ktorú niekto denníku doručil. Dokumenty o vybavovaní zákazky sú zo súkromnej poštovej firmy Cromwell, ktorá ich pravosť nepoprela. Podľa Sme upozornila, že ide o obchodné tajomstvo a únikom informácií sa bude zaoberať.

Nepodpísaný leták s názvom Odhalenie, ktorý začiatkom marca rozširovali po Slovensku, informuje o údajom prepojení Kisku na scientológov a údajných podvodoch jeho firiem. Firma Cromwell Sme potvrdila, že zabezpečovala distribúciu letákov, ktorých malo byť spolu 1,9 milióna kusov. "Naša spoločnosť nezodpovedá za obsah letákov objednaných inými subjektmi," povedala denníku manažérka Miroslava Štalmašková. Hovorí, že v rovnakom období doručovali aj materiály od Kisku.

Sme ďalej uvádza, že v zázname Cromwellu o zákazke s názvom Odhalenie je spomenutá firma GS Servis, ktorá poskytuje reklamné služby. Je tam aj poznámka, že objednávku treba refakturovať spoločnosti Exhold. Firma Cromwell poprela, že by GS Servis bola objednávateľom. Na otázku, či to bol Exhold, odpovedala vyhýbavo.

Aj v ďalšom dokumente Cromwellu je podľa denníka ako objednávateľ letákov Odhalenie zapísaný GS Servis. "Podľa týchto záznamov objednával v januári a vo februári aj distribúciu letákov prezidentského kandidáta Roberta Fica s názvom Pripravený pre Slovensko. Ani to firma Cromwell nepoprela," píše Sme. Šéf GS Servisu Radoslav Stankoven však povedal, že oni letáky proti Kiskovi nerozširovali. Čo má jeho firma s objednávkou rozvozu v Cromwelli, nevysvetlil.

Redakcia Sme má aj kópiu e­mailu z 23. januára, kde Stankoven z GS Servisu posiela Cromwellu kontakty na ľudí, ktorí budú pri spoločnej kontrole distribúcie Ficových letákov na východnom Slovensku. Členmi kontrolnej skupiny mali byť Igor Šimko a Jakub Špilár – poslaneckí asistenti Otta Brixiho a Richarda Rašiho zo Smeru-SD.