Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Letcov pôsobiacich v odboji si pripomenuli v Piešťanoch

Na snímke Spitfire, britské jednomiestne stíhacie lietadlo používané v britskom Kráľovskom letectve (RAF) a letectvami ďalších Spojeneckých armád počas druhej svetovej vojny, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Pietne miesta venované letcom pôsobiacim v odboji v rokoch 1939 až 1945 a generálmajorovi in memoriam Ottovi Smikovi sa nachádzajú v areáli Vojenského historického múzea Piešťany.

Piešťany 9. septembra (TASR) - Odvážnych letcov pôsobiacich v československom zahraničnom a domácom odboji si na pietnom mieste v Piešťanoch uctili zástupcovia armády na čele s ministrom obrany Martinom Sklenárom. Práve z tohto mesta odleteli slovenskí letci v roku 1939 s cieľom zapojiť sa do rodiaceho sa československého zahraničného odboja. TASR o tom informovala hovorkyňa Mária Precner.

Pietne miesta - pamätná tabuľa a dve stély venované letcom pôsobiacim v odboji v rokoch 1939 až 1945 a generálmajorovi in memoriam Ottovi Smikovi sa nachádzajú v areáli Vojenského historického múzea Piešťany.

Šéf rezortu obrany sa okrem toho zúčastnil aj na Dni ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi, nad ktorým prevzal aj záštitu. "Ide už o 15. ročník úspešnej akcie v areáli Vojenského historického múzea, ktorá je určená tak pre rodiny s deťmi, ale aj pre všetkých fanúšikov ozbrojených zložiek, vojenskej histórie či letectva," doplnila Precner.

"Za zložitým názvom podujatia sa skrýva bohatý program - ukážky z kynológie a hipológie, koncert vojenskej hudby, zoskoky s padákom, výstava techniky a zbraní, či otvorené hangáre vojenského leteckého múzea," informoval Sklenár.