Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Letecké dni SIAF v Kuchyni navštívilo cez víkend 35.000 návštevníkov

Archívna snímka z Leteckých dní SIAF 2021 4. septembra 2021 na letisku v Kuchyni. Foto: TASR – Dano Veselský

Tohtoročným lákadlom na SIAF boli aj lietadlá z Česka Hawker Hurricane , W3A Sokol či L-39 NG. Už tradične sa predstavil so svojou šou aj Zoltan Veres z Maďarska.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Na Medzinárodné letecké dni SIAF prišlo cez víkend (4. - 5.9.) spolu 35.000 návštevníkov. Podujatie sa konalo po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou. Po prvý raz sa uskutočnilo na letisku v Kuchyni. Návštevníci mohli vidieť vyše 95 letových ukážok, zúčastnilo sa 13 krajín sveta. Ďalší ročník leteckých dní sa má konať 27. až 28. augusta 2022 na rovnakom mieste. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej leteckej agentúry Michala Cabanová.

Okrem akrobatických vystúpení a prezentácií lietadiel na zemi patril 10. ročník SIAF aj významným výročiam leteckých kapacít. Organizátori si pripomenuli napríklad 60. výročie talianskej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori či 40. výročie Očovských Bačov. Jubileum oslavovali aj samotné letecké dni. „Toto výročie sme oslávili na letisku Kuchyňa/Malacky, ktoré bolo pre nás oproti leteckej základni Sliač nové. Návštevníci si však celý priestor pochvaľovali, pretože lietadlá rolovali na dráhu popred divákov, a tak si mohli všetci užiť naozaj jedinečnú krásu strojov, ktoré boli pri nich naozaj veľmi blízko,“ komentoval riaditeľ SIAF Hubert Štoksa.

Vo víkendovom programe sa predstavili napríklad zástupcovia z Česka na strojoch L-159 ALCA, rakúsky tím The Flying Bulls na historických lietadlách aj helikoptére s pilotom Felixom Baumgartnerom. Belgicko reprezentovali stíhačky F-16 a Poľsko stroje MiG-15 či PZL-130, ktoré pilotujú zástupcovia Orlik teamu. K slovenskej klasike patrili vystúpenia Očovských Bačov, UH-60M, L-29 Delfín aj C-27 Spartan. Tohtoročným lákadlom na SIAF boli aj lietadlá z Česka Hawker Hurricane , W3A Sokol či L-39 NG. Už tradične sa predstavil so svojou šou aj Zoltan Veres z Maďarska. Taliansko reprezentovali stíhačky Eurofighter F-2000 Typhoon, T-346 a Frecce Tricolori.

Oba dni Medzinárodných leteckých dní SIAF 2021 sprevádzali prísne hygienické opatrenia. Priestor letiska bol rozdelený na sektor pre očkovaných a zónu v režime OTP (očkovaní-testovaní-prekonaní).