Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Trenčíne sa budú pre NATO opravovať vrtuľníky, už sú na SR

Prvý z trojice vrtuľníkov Mi-17 z Afganistanu určených na generálnu opravu, ktorú budú realizovať Letecké opravovne Trenčín (LOT), dorazil do Trenčína po 19:00 hodine vo štvrtok 3. novembra 2016. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pre NATO by mali opraviť minimálne 10 a maximálne 36 bojových vrtuľníkov Mi-17 ruskej výroby.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Prvé tri vrtuľníky Mi-17, ktoré budú opravovať v Leteckých opravovniach Trenčín (LOT), sú už na Slovensku. Potvrdilo to ministerstvo obrany. LOT získali kontrakt pre Severoatlantickú alianciu (NATO) na opravu vrtuľníkov nasadených v Afganistane.



"Ide o jednu z najväčších zákaziek v histórii našich leteckých opravovní. Úspechom je však nielen to, že sme obstáli v konkurencii špičkových svetových podnikov, ale aj to, že týmto spôsobom zabezpečíme prácu pre ľudí v trenčianskom regióne na niekoľko ďalších rokov," uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

LOT, ktoré patria pod ministerstvo obrany, získali zákazku v medzinárodnom tendri agentúry NATO - Support and Procurement Agency (NSPA), kde obstála v konkurencii iných svetových spoločností. "Vzhľadom na podmienky tendra a režim uzatvorenej zmluvy nie je v tejto chvíli možné poskytnúť viac informácií. O priebehu realizácie zákazky bude rezort obrany informovať v najbližších týždňoch," dodalo ministerstvo.

Vrtuľníky z Afganistanu doviezlo na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave dnes na poludnie lietadlo AN-124. Vrtuľníky Mi-17 budú v najbližších hodinách pozemnou prepravou transportované z bratislavského letiska priamo do Leteckých opravovní v Trenčíne.

Objem kontraktu môže podľa informácií Hospodárskych novín (HN) presiahnuť 100 miliónov eur, čo by bol viac ako osemnásobok priemerných ročných tržieb opravovní. Pre NATO by mali opraviť minimálne 10 a maximálne 36 bojových vrtuľníkov Mi-17 ruskej výroby. Ide pritom o rámcovú zmluvu, konečné číslo bude závisieť od aktuálnej potreby.

Letecké opravovne zatiaľ informáciu nekomentujú. "S otázkami sa musíte obrátiť na komunikačný odbor ministerstva obrany," reagoval pre HN obchodný riaditeľ firmy Vladimír Šimanský.

J. NAĎ: Letecké opravovne Trenčín kontrakt na opravu vrtuľníkov už potrebovali


Kontrakt pre Severoatlantickú alianciu (NATO) na opravu vrtuľníkov, ktorý získali Letecké opravovne Trenčín (LOT), je podľa Jaroslava Naďa zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) vynikajúca správe nielen pre samotný podnik, ale aj obranný priemysel na Slovensku. Kontrakt podľa jeho slov pomôže LOT stabilizovať sa.

"Ide o rámcový kontrakt, je otázne, koľko z toho sa naozaj aj zmaterializuje do konkrétnej zákazky. Ale v každom prípade ide o veľký signál aj navonok, že slovenské firmy dokážu byť konkurencieschopné aj v regionálnom alebo celosvetovom meradle a dokážu urobiť kvalitné výstupy za rozumnú cenu," uviedol pre TASR Naď. Ako dodal, LOT už takýto kontrakt potrebovali, pretože hospodárske výsledky nielen ich, ale všetkých firiem v obrannom priemysle, ktoré sú dnes v rukách štátu, sú zlé. "Ak by takúto významnú zákazku nedostali, tak by mali veľký problém prežiť," dodal.

Teraz bude podľa Naďa dôležité, aby vedenie LOT dotiahlo kontrakt do úspešného konca. "Bude záležať, ako bude realizovaný rámcový kontrakt. Ak bude plnohodnotne, tak by to malo znamenať aj zvýšenie zamestnanosti, ale hlavne stabilizáciu tohto podniku," doplnil analytik.