Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Letný semester sa na vysokých školách v Bratislave začína rôzne

Na archívnej snímke z 9. marca 2020 budova Ekonomickej univerzity v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ekonomická univerzita v Bratislave začína výučbu v letnom semestri on-line formou, a to od 14. februára minimálne do 13. marca.

Bratislava 14. februára (TASR) - Letný semester akademického roka 2021/2022 sa na univerzitách a vysokých školách v Bratislave začne v rôznych režimoch. Napríklad najväčšia slovenská univerzita, Univerzita Komenského (UK), začne prvé tri týždne letného semestra vyučovanie on-line, potom plánuje prejsť na prezenčnú formu.

Krízový štáb UK odporučil do 6. marca využiť dištančnú/on-line výučbu. Po tomto termíne krízový štáb UK odporúča prezenčnú výučbu, pričom bližšie detaily určia dekani jednotlivých fakúlt.

Režim výučby na jednotlivých fakultách Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave určia dekani podľa špecifických podmienok fakúlt. "Krízový štáb STU vydal odporúčanie vyučovať v čo najvyššej miere v prezenčnom móde, zvážiť však jeho odklad po odznení omikronovej vlny (prvé tri týždne semestra). V prípade výučby veľkých skupín krízový štáb odporučil zvážiť on-line formu výučby," uviedol pre TASR hovorca STU Juraj Rybanský.

Ekonomická univerzita v Bratislave začína výučbu v letnom semestri on-line formou, a to od 14. februára minimálne do 13. marca. Vyplýva to z opatrenia rektora univerzity, ktorý vydal na základe odporúčaní krízového štábu Ekonomickej univerzity v Bratislave pre monitorovanie, vyhodnocovanie situácie a prijímanie opatrení v súvislosti s výskytom a šírením ochorenia COVID-19. Výučba na dennom štúdiu v 1. a 2. stupni štúdia pre študijné programy vyučované v cudzom jazyku sa môže od 14. marca realizovať hybridnou formou na základe odporúčania krízového štábu po zhodnotení vývoja situácie. "Výučba na dennom štúdiu – 1. a 2. stupeň štúdia – pre študijné programy vyučované v cudzom jazyku – sa bude od 14. februára počas celého letného semestra realizovať v súlade s harmonogramom akademického roka 2021/2022 podľa rozvrhu hodín výhradne on-line formou," uvádza sa na webe Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave, ktorá má štyri fakulty, začne s vyučovaním v letmom semestri všade inak. TASR to potvrdil Peter Kimijan z mediálneho odbor univerzity.
VŠMU, foto z archívu.
Foto: TASR - Dano Veselský

Vysoká škola múzických umení (VŠMU) v Bratislave bude v letnom semestri vyučovať kombinovanou formou. Dištančne sa uskutočnia primárne teoretické predmety a predmety, ktoré navštevujú študijné skupiny s 20 a viac študentmi. "Väčšina vzdelávacieho procesu na našej škole však prebieha v malých skupinách, prípadne na individuálnej báze (jeden študent - jeden učiteľ). Výučba takýchto predmetov bude pokračovať aj naďalej prezenčnou formou," poznamenal pre TASR prorektor pre zahraničie, styk s verejnosťou a projektovú činnosť VŠMU Matúš Benža. Vysoká škola sa zameriava na preventívne opatrenia - pracoviská školy pokračujú v pravidelnom dobrovoľnom testovaní antigénovými rýchlotestami. "Pri prezentácii študentskej tvorby verejnosti (divadelné predstavenia, koncerty) sa riadime aktuálnymi ustanoveniami vyhlášky pre hromadné podujatia," dodal Benža.

Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave začína s vyučovaním v letnom semestri o týždeň neskôr. "Výučba v prípravných kurzoch, ateliéroch a odborných predmetov bude prebiehať prezenčne v budovách podľa rozvrhu. Výučba kresby sa bude realizovať prezenčne v budovách a miestnostiach podľa rozvrhu," uviedla pre TASR PR manažérka školy Barbora Komarová. Teoretické predmety sa budú učiť on-line formou ako doteraz. Podľa slov Komarovej v prípade rapídneho zlepšenia pandemickej situácie sa uvažuje prejsť od apríla v rámci seminárov a predmetov s malými skupinami do 30 študentov na prezenčnú výučbu.