Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Toto leto bolo najteplejšie v histórii meteorologických staníc

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Príznačným bol podľa meteorológov extrémne vysoký počet dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov Celzia a viac

Bratislava 5. septembra (TASR) - Tohtoročné leto bolo najteplejšie v histórii prevádzky meteorologických staníc. Najvyššie hodnoty priemernej teploty vzduchu dosiahli takmer 23 stupňov Celzia, v Žihárci to bolo ešte o niečo viac, a to 23,6 stupňa Celzia.

"Kladné odchýlky tejto charakteristiky teploty vzduchu od normálu dosiahli väčšinou tri až štyri stupne Celzia, pričom už hodnoty s kladnou odchýlkou jedného stupňa Celzia sú nadnormálne," vyplýva z analýzy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Príznačným pre leto 2015 bol podľa meteorológov extrémne vysoký počet dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov Celzia a viac. "Na najexponovanejších miestach bolo takýchto dní vyše 20, čo sa v histórii meteorologických meraní u nás stalo prvýkrát," uvádza sa v analýze.

Podobne to platí aj o počte dní, keď maximálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia. V Bratislave na Kolibe ich bolo v období od 1.6.2015 do 31.8.2015 celkom 26. Do tohtoročného leta tam bolo takýchto dní najviac 20, a to v lete 1994.

Zaujímavým je počet tropických dní na severozápadnej a severnej Orave a aj v Popradskej kotline. V regiónoch, v ktorých sa v niektorých letách v minulosti takéto dni vôbec nevyskytli, ich počet teraz dosiahol dvojciferné číslo.