Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V letných horúčavách môžu ľudí potrápiť salmonelózy a dyzentérie

Ilustračné foto Foto: TASR

Epidemiologička upozorňuje všetkých konzumentov, aby veľmi opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec.

Banská Bystrica 30. júla (TASR) – Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia v letných horúčavách patria salmonelózy. Hoci sa objavujú po celý rok, letné obdobie je pre množenie sa baktérií, zapríčiňujúcich viac hnačkových a iných ochorení, najoptimálnejšie. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Viery Morihladkovej riziko hrozí najmä pri chybách vo výrobe, skladovaní tovaru či pri opakovanom zohrievaní potravín.

"Upozorňujeme všetkých konzumentov, aby veľmi opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy, a vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa nielen v domácnostiach, verejných jedálňach, reštauráciách či výrobniach vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali," zdôraznila Morihladková.

Ako pripomenula, ak niekoľko baktérií salmonely pri nedostatočnej tepelnej úprave prežije, tak aj ich malé množstvo sa dokáže rozmnožiť a vyvolať ochorenie. Podľa nej je správne, ak nekonzumujeme potraviny hneď, treba ich uložiť do chladničky a pri opätovnom použití dostatočne prehriať.

"Aj keď nemusí byť každá potravina, ktorej zložkou sú vajcia, kontaminovaná, musíme sa ku všetkým správať rovnako obozretne," uviedla Morihladková.

Iným typom ochorenia rizikovým v lete je dyzentéria (šigelóza, úplavica), kde zviera nehrá žiadnu úlohu v prenose nákazy. "Ide o čisto ľudskú baktériu, ktorá je patogénom pre človeka a aj sa u človeka vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý človek kontaminuje najmä rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa môže šíriť i koreňovou zeleninou či jahodami. Teda tým, čo je v zemi alebo sa plazí po zemi, ktorá je hnojená. Také potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo," dodala Morihladková.

Dyzentéria sa však šíri najmä v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody či nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje v kolektívnom zariadení, kde ju nosič zavlečie. Podobným spôsobom sa šíri tiež žltačka typu A, čo je ochorenie, ktoré poškodzuje pečeň a následne takmer celý organizmus. Hovorí sa jej i choroba špinavých rúk, preto podľa odborníkov treba klásť dôraz na osobnú hygienu, a to po celý rok.