Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lex Žitný ostrov vymedzuje zákazy a povinnosti v prípade ochrany vôd

Archívna snímka z rokovania vlády. Foto: TASR - Martin Baumann

Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátnych orgánov v oblasti ochrany vody. Do účinnosti by mal vstúpiť v decembri tohto roka.

Bratislava 11. júla (TASR) - V chránených vodohospodárskych oblastiach bude zakázané používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona Lex Žitný ostrov, ktorý v stredu na svojom rokovaní schválila vláda. Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátnych orgánov v oblasti ochrany vody. Do účinnosti by mal vstúpiť v decembri tohto roka. Najväčším prínosom návrhu je podľa dôvodovej správy zjednotenie existujúcej právnej úpravy do jedného zákona. Hlavnú úlohu v monitorovaní znečistenia získa Slovenská inšpekcia životného prostredia. Na tú sa treba obrátiť, ak hrozí znečistenie, a ona potom informuje ostatné orgány. Podľa návrhu zákona je "oprávnená vyžadovať spoluprácu dotknutých orgánov štátnej správy, správcu vodných tokov, poverenej osoby, obce alebo iných právnických alebo fyzických osôb".

Zákon tiež ukladá Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR povinnosť zverejňovať vždy 15. júla správu o kvalite vôd v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Rovnako budú musieť výsledky meraní zverejňovať aj podnikatelia, ktorí sú na základe osobitého predpisu povinní merať množstvo znečisťujúcich látok, ktoré vypúšťajú. Aktuálne informácie o prekročení limitných hodnôt povrchových a podzemných vôd, ktoré by mohli ohroziť obyvateľov, budú k dispozícii na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

"Zosúladili sme kontroly, aby sa na to nepozeralo každé ministerstvo oddelene," povedal po rokovaní vlády minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Podľa neho ide o problematiku, ktorá sa dá riešiť iba nadrezortne. Po novom budú môcť orgány jednotlivých ministerstiev postupovať spoločne.

Zákon zakazuje v chránených vodohospodárskych oblastiach napríklad stavať alebo rozširovať priemyselné budovy, okrem prípadov, keď sa prestavbou dosiahne účinnejšia ochrana vôd. V týchto územiach sa nemôžu stavať ani bitúnky alebo skládky. Zakázané je aj postrekovať rastliny prípravkami, ktoré by mohli znečistiť vodu, ťažiť nerasty alebo výrazne odvodňovať pôdu. Za porušenie týchto zákazov hrozí právnickým osobám a podnikateľom pokuta až 165.000 eur, ostatným 5000 eur.

Zmena nastáva aj v spôsobe zriaďovania chránených oblastí, po novom ich ustanovuje práve Lex Žitný ostrov. Má ísť o územia Žitný ostrov, Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch) a Vihorlat.