Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Lexmann: EP urobil významný krok pre ochranu ľudskej dôstojnosti

Na archívnej snímke z 31. januára 2022 europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Michal Svítok

Lexmann upozornila, že obchodovanie s ľuďmi je závažný trestný čin často v rámci organizovaného zločinu a vážne porušenie ľudských práv.

Brusel/Štrasburg 18. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) začína rokovať s Európskou komisiou a s Radou EÚ o smernici o prevencii obchodovania s ľuďmi a ochrane zraniteľných žien a detí zneužívaných v procese tzv. náhradného materstva. O túto pozíciu sa pričinila aj europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) z frakcie Európskej ľudovej strany, informuje spravodajca TASR.

Lexmann upozornila, že obchodovanie s ľuďmi je závažný trestný čin často v rámci organizovaného zločinu a vážne porušenie ľudských práv.

Spresnila, že cieľom smernice je posilniť predchádzanie tejto trestnej činnosti napríklad v podobe nútenej prostitúcie či iných foriem sexuálneho vykorisťovania, ale aj žobrania, otroctva, odoberania orgánov, nútených sobášov či nelegálnej adopcie.

K týmto trestným činom teraz EP pridáva aj reprodukčné vykorisťovanie prostredníctvom náhradného materstva. Ich spoločným menovateľom je komercializácia a komodifikácia človeka, čo Lexmann považuje za neakceptovateľné.

"Získavanie detí prostredníctvom obchodných kontraktov je v absolútnom rozpore s ľudskou dôstojnosťou. Obeťami reprodukčného vykorisťovania sú chudobné ženy, predovšetkým z rozvojových krajín, aj samotné deti. Na rozpor fenoménu náhradného materstva s ľudskými právami poukazujem dlhodobo a v europarlamente sa pravidelne zasadzujem o jeho odsúdenie. Som rada, že z mojej iniciatívy sa nám spoločne s niekoľkými kolegami podarilo do pozície EP k tejto smernici presadiť medzi trestné činy aj reprodukčné vykorisťovanie prostredníctvom náhradného materstva", vysvetlila slovenské europoslankyňa.

O smernici sa teraz začne rokovať v legislatívnom procese v rámci tzv. trialógov (medziinštitucionálnych rokovaní) pod vedením španielskeho predsedníctva v Rade EÚ.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)