Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Liberáli chcú odchod Viery Tomanovej z úradu detskej komisárky

Na archívnej snímke Lucia Nicholsonová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôvodom je detský domov jej dcéry Petronely v ich dome na bratislavskej Prokopovej ulici.

Bratislava 12. februára (TASR) - Liberáli volajú po odchode komisárky pre deti Viery Tomanovej. Dôvodom je detský domov jej dcéry Petronely v ich dome na bratislavskej Prokopovej ulici. Pokiaľ tak neurobí, mal by ju k tomu kroku vyzvať predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), vyhlásila dnes poslankyňa Národnej rady SR za SaS Lucia Nicholsonová. "My sa skutočne domnievame, že Viera Tomanová si neplní funkciu ombudsmanky pre deti tak, ako jej to vyplýva zo zákona, na základe ktorého bol jej úrad zriadený."

Liberáli sa tiež obracajú na ministerstvo práce, ako aj ústredie práce, s podnetom na odňatie akreditácie domovu. Poukazujú, že deti do šesť rokov nesmú byť v detskom domove ako v tomto prípade, ale musia byť v profesionálnych rodinách, aby sa zabezpečil ich zdravý vývin. "Prichádza k flagrantnému porušovaniu zákona," povedala Natália Blahová zo SaS. Spochybnila aj samotný proces akreditácie detského domova. V tomto prípade sa podľa jej slov šliape po právach detí a nominanti Smeru-SD klesli na najhlbšie dno.

Prípadom sa má zaoberať i polícia, keďže liberáli podávajú aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Podnet na preverenie situácie pre porušovanie práv dieťaťa v detskom domove smeruje aj verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. Z "excesu" podnet dostane aj samotná Tomanová. Na podporu výzvy na jej odchod sa organizuje aj petícia. Pod tú sa mali za pár hodín podpísať stovky až tisíce ľudí, poznamenala Nicholsonová. Tvrdí, že Tomanová nemôže ostať ombudsmankou pre deti.

Opozičná strana sa pri Tomanovej kritike odvoláva na materiál, ktorý sa v uvedenom detskom domove podarilo nahrať novinárom z .týždňa. V domove má byť 11 detí, z toho väčšina vo veku do šesť rokov vrátane bábätiek. Tomanová sa tam podľa Nicholsonovej slov dennodenne hrá s deťmi, ktoré ju majú nazývať "babka Gabka". Poukazuje, že o fungovaní zariadenia je dobre informovaná a musí preto vedieť, že funguje v rozpore so zákonom o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele i medzinárodným Dohovorom o právach dieťaťa. Mala preto konať a upovedomiť kompetentných, aby detskému domovu odňali akreditáciu, myslí si Nicholsonová.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vykonáva od 10. februára v detskom domove kontrolu, informovala Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa. Samotný Úrad komisára pre deti reagoval na kritiku a výzvu SaS stručne. "O tom, ktoré dieťa ma byť umiestnené v detskom domove nerozhoduje detský domov, ale Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. O detskom domove nemám z titulu svojej funkcie informácie," odkázala jeho riaditeľka Daniela Lengyelová.

O vysvetlenie situácie ohľadne fungovania domova žiadala tento týždeň Tomanovú aj Koalícia pre deti Slovensko, ktorá reprezentuje organizácie venujúce sa deťom. "Koalícia pre deti Slovensko považuje spájanie činnosti komisára pre deti prostredníctvom rodinných príslušníkov, spoločnej adresy a pod. s činnosťou v oblasti, na ktorú by mal komisár dohliadať, za nešťastné a spochybňuje to jeho nezávislosť a objektivitu," napísala v liste. Úrad komisára pre deti koalícii odpísal, že komisárka sa bude striktne brániť voči tomu, aby ona alebo úrad boli vťahovaní do tendenčných účelových hier.