Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nezaradení liberáli vyzývajú na spoločný postup proti Paškovi

Na archívnej snímke zľava Martin Chren, Juraj Miškov, Daniel Krajcer a Jozef Kollár počas zasadnutia Republikovej rady hnutia NOVA v Detve 28. júna 2014. Foto: TASR/Ján Siman

Skupina piatich nezaradených poslancov - Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov - podporí odvolávanie predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, ak sa opozícia dohodne na spoločnom postupe.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Skupina piatich nezaradených poslancov - Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov - podporí odvolávanie predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, ak sa opozícia dohodne na spoločnom postupe. Zároveň vyzývajú na spoločný postup. "Zodpovedný prístup si zo strany opozície vyžaduje vyhnúť sa individuálnym politickým hrám a zhodnúť sa pri takýchto dôležitých návrhoch na spoločnom postupe," uviedli vo svojom dnešnom stanovisku.

O mimoriadnu schôdzu venovanú odvolávaniu Pašku sa usiluje NOVA, OĽaNO a SaS. Práve Pašku totiž vidia za predraženým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Pre kauzu odstúpila z funkcie ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská a Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) sa vzdala postov podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady piešťanskej nemocnice.

Podľa trojice opozičných strán je hlavným aktérom Pavol Paška. Poukazujú na to, že mu zdravotníctvo nie je cudzie a tvrdia, že nepriame dôkazy potvrdzujú Paškov vplyv na zdravotníctvo a nevýhodné nákupy v štátnych nemocniciach. V súvislosti so spoločnosťou Medical Group, ktorá bola v minulosti blízka Paškovi, opozícia poukazuje na to, že jej firmy sídlia na adresách firiem sponzorov Smeru-SD. Predstavitelia tejto spoločnosti sú tiež podľa opozície nominantmi rezortu zdravotníctva v štátnych nemocniciach.

Firme sa, ako uvádza opozícia, darí podľa toho, či je pri moci Smer-SD. Spoločnosť navyše podľa opozície tají vlastníkov. "Tých nepriamych dôkazov je toľko, že tvoria ucelenú reťaz, ktorá poukazuje jedným smerom, a tým je Pavol Paška," zdôraznil líder hnutia NOVA Daniel Lipšic. Podľa neho nemožno pochybovať o tom, že hlavným aktérom predraženého nákupu CT prístroja je Paška.

KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd zatiaľ predsedu NR SR odvolávať nechcú, nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici chcú riešiť v parlamentnom zdravotníckom výbore. Chcú preveriť všetky tendre, v ktorých za posledné roky vyhrala spoločnosť Medical Group. "Zoznam by mal obsahovať počet súťažiacich, názov produktu, cenu a víťaza aj porazených," uviedol exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Nie je podľa neho vylúčené, že firmu Medical Group odporučil niekto zo Smeru-SD pre všetky nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Paška sa od kauzy ešte v pondelok (3.11.) dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Obvinenia zo strany opozície označil za klamstvá, vidí za nimi blížiace sa komunálne voľby.