Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

S obžalovaným Liborom J. sa začne znova pojednávať

Ilustračné foto Foto: TASR

Menovaný je považovaný za bossa skupiny jakšíkovcov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Okresný súd Bratislava I od dnes znovu pojednáva v kauze obzvlášť závažného zločinu vydierania, z ktorého je obvinený Libor J., považovaný za jedného z dvoch bossov bratislavskej skupiny jakšíkovcov.

V prípade je aj ďalší obvinený Marián S. Nižší bratislavský súd koná od dnes potom, čo v marci tohto roku odvolací Krajský súd v Bratislave (KS) zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Bratislava I.

Podľa minuloročného marcového rozsudku Okresného súdu Bratislava I však nebolo dokázané, že sa skutky stali tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Keďže Libora J. oslobodili, v zmysle Trestného poriadku ho vtedy súd prepustil z väzby na slobodu. Súd rozhodol ešte 18. marca 2013. Následne sa odvolala prokurátorka Generálnej prokuratúry SR.

Libor J. podľa obžaloby vydieral bratislavského autičkára pre fiktívny dlh vo výške 51.500 eur. Dopomôcť si pritom mal zbraňou, nadávkami, vyhrážaním aj komplicom Mariánom S. Poškodeného muža mal prinútiť podpísať notársku zápisnicu, v ktorej uznal spomínaný dlh. Ako poistku, že peniaze dostane, mal žiadať aj záložné právo na dom, v ktorom žil poškodený s družkou. Libor J. pred súdom tvrdil, že od údajne poškodeného kúpil luxusný čierny Mercedes S. Auto sa však začalo kaziť, a preto ho chcel vrátiť. Predávajúci však podľa neho nemal peniaze, a preto sa vraj dohodli na uznaní dlhu v notárskej zápisnici. Aby mal Libor J. istotu, že peniaze dostane, žiadal, aby mal záložné právo na dom svedkovej družky, v ktorom obaja bývali. To sa nakoniec nestalo, pretože Libor J. peniaze dostal.

V apríli minulého roka Okresný súd Bratislava I oslobodil Libora J. a ďalších piatich obžalovaných v inej vydieračskej kauze, a to v kauze vydierania bratislavského architekta. Tu žalobu podávala Generálna prokuratúra (GP) SR. Dokazovaným, ako skonštatoval vtedy súd, nebolo preukázané, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Prokurátorka GP SR sa 17. apríla odvolala po vynesení rozsudku.