Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Európski lídri sa dohodli, Británia bude mať v EÚ osobitné postavenie

Britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore počas bilaterálneho rokovania pred summitom EÚ v Bruseli 18. februára 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Lídri európskej dvadsaťosmičky jednohlasne potvrdili podporu dohode s Britániou, na twitterovom účte to dnes oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.

Brusel 19. februára (TASR) - Dohoda medzi EÚ a Britániou je na stole, rokovania sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. O pol jedenástej miestneho času sa začali množiť informácie zo strany štátnikov, že politická dohoda zameraná na udržanie Spojeného kráľovstva v únii je na stole.

Informáciu prostredníctvom Twitteru potvrdil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal dvojdňovému maratónu rokovaní a ktorý informoval, že išlo o jednohlasnú podporu dohode. Krátko na to správu potvrdil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý skonštatoval, že mesiac spoločnej práce s Tuskom na tejto agende sa vyplatil.


"Je to dôležitá chvíľa. Európa prejavila obrovskú vôľu pokračovať ako silné spoločenstvo. Snáď to vydrží aj pri riešení ďalších problémov," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka v prvej reakcii na svojom účte na Twitteri. Dohoda je podľa jeho slov dobrým kompromisom.

Dohoda v hrubých kontúrach znamená, že Británia bude môcť nasledujúcich sedem rokov požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť tiež detské prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Pre zahraničných pracovníkov, ktorí už v Británii pôsobia sa pravidlo o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020.
Návrh bol predložený po tom, ako lídri EÚ zhromaždení na summite EÚ v Bruseli obnovili oficiálne spoločné rokovania o požiadavkách Británie. Predtým strávili väčšinu dňa neformálnymi diskusiami v menších skupinách.

Finálny návrh predložený Tuskom a Junckerom bol "veľmi férový a vyvážený", uviedol pre DPA zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Británia bude mať v EÚ osobitné postavenie, vyhlásil Cameron


Spojené kráľovstvo bude mať v rámci Európskej únie osobitné postavenie, oznámil dnes po dosiahnutí dohody s lídrami členských štátov únie v Bruseli britský premiér David Cameron.

"Vyjednal som dohodu, ktorá dáva Spojenému kráľovstvu osobitné postavenie v rámci EÚ," napísal Cameron na Twitteri. "Zajtra ju predložím kabinetu," dodal.


Reformná dohoda vyrokovaná medzi Britániou a Európskou úniou počas maratónu vyjednávaní na summite v Bruseli je "dobrá", vyhlásil dnes v Bruseli dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. "David Cameron bojoval tvrdo za Britániou. Dobrá dohoda pre UK a pre EÚ!" twíttoval Rasmussen.

"Je to dohoda, férová dohoda. Veľa šťastia Davidovi Cameronovi v rámci jeho kampane za zachovanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Teraz musia rozhodnúť britskí občania." Napísal po dnešných rokovaniach maltský premiér Joseph Muscat.

Hollande podporil Grécko v utečeneckej kríze

Na snímke zľava nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande, grécky predseda vlády Alexis Tsipras a britský premiér David Cameron v rozhovore pred začiatkom dvojdňový summit EÚ v Bruseli 18. februára 2016, ktorého hlavnou témou bude nová podoba vzťahov EÚ a Veľkej Británie.
Foto: TASR/AP
Francúzsky prezident Francois Hollande na summite EÚ v Bruseli ubezpečil francúzskych novinárov, že v rámci predĺženého zasadnutia Európskej rady robí "všetko potrebné" preto, aby zabránil odchodu Británie z EÚ. Zároveň sa zastal gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v citlivej agende nelegálnej migrácie.

"Robím všetko pre to, aby sme mohli udržať Britániu v Európe, ale pod podmienkou, že EÚ sa bude môcť posúvať dopredu," uviedol Hollande v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info.

Ohľadom utečeneckej krízy, ktorá bola druhou veľkou agendou na summite EÚ, francúzsky prezident upozornil, že ak skončí Schengen bude to znamenať "koniec Európy".

"Ak sa to stane, to by bol koniec Európy v zmysle voľného pohybu Európanov," skonštatoval. Hollande zdôraznil, že krajiny Schengenu musia uvažovať v európskom meradle pokiaľ ide o príliv migrantov a nehádzať na plecia jednej krajiny, Grécka, zodpovednosť, ktorá je neutrálna.

Podľa jeho slov ak by krajiny Schengenu uzavreli svoje vnútorné hranice a ak by sa schengenská dohoda prestala používať, väčšina nelegálnych utečencov by zostala na území Grécka, krajiny, ktorá už čelí značným ekonomickým ťažkostiam. Hollande týmto vyhlásením podporil pozíciu gréckeho premiéra.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu od začiatku tohto roka do 14. februára počet migrantov prichádzajúcich do Európy dosiahol 84.320 osôb, z toho 78.333 prišlo na grécke ostrovy z Turecka a 5987 migrantov sa doplavilo do Talianska cez Stredozemné more.