Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Lídri EÚ budúci týždeň zhodnotia výsledy volieb do EP

Zo 108. schôdze vlády SR 21. mája 2014 v Bratislave. Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, predseda vlády SR Robert Fico a minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico.

Bratislava 21. mája (TASR) - Lídri Európskej únie sa v utorok 27. mája zídu v Bruseli na neformálnom rokovaní, na ktorom zhodnotia tohtotýždňové výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP). Tie sa v členských štátoch EÚ uskutočnia 22. až 25. mája.

Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico. Schválila to dnes vláda. Ešte pred týmto rokovaním sa spolu stretnú šéfovia kabinetov Vyšehradskej štvorky.

V zmysle Lisabonskej zmluvy prezidenti a premiéri EÚ, teda Európska rada, po zohľadnení výsledku volieb do europarlamentu a po príslušných konzultáciách navrhnú kvalifikovanou väčšinou kandidáta na funkciu predsedu Európskej komisie (EK). Tohto volí Európsky parlament väčšinou svojich členov. Okrem predsedu komisie podlieha schváleniu v EP aj komisia ako celok. Voliť nového šéfa eurokomisie by mali europoslanci na 2. plenárnej schôdzi, ktorá sa uskutoční 14. až 17. júla.

Občania EÚ si v nadchádzajúcich voľbách zvolia 751 poslancov na najbližších päť rokov. Slovenskí voliči budú o svojich 13 zástupcoch v EP rozhodovať v sobotu 24. mája. Najviac, teda 21 členských štátov pristúpi k urnám v nedeľu 25. mája. V Belgicku, Luxembursku, Grécku a na Cypre sú voľby povinné. Výsledky zo všetkých 28 členských štátov budú vyhlásené v nedeľu večer.