Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lídri V4 zdôrazňujú potrebu reformy Európskej únie

Na snímke lídri krajín V4 vo Varšave: zľava český premiér Bohuslav Sobotka, maďarský premiér Viktor Orbán, poľská premiérka Beata Szydlová a slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR AP

Premiéri stredoeurópskych krajín dnes rokovali na summite vo Varšave.

Varšava/Bratislava 2. marca (TASR) – Nie viac Európy, ale lepšiu Európu si želajú krajiny V4. Zhodli sa na tom na dnešnom mimoriadnom samite premiérov tohto štvorčlenného zoskupenia vo Varšave. Potrebu reformy Európskej únie (EÚ) zdôrazňujú v spoločnej deklarácii, ktorú prijali pred marcovým samitom v Ríme. Tá má byť základom nového plánu pre Európu.



Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vyslovil obavu, že stav prípravy Rímskeho samitu, kde sa bude pripomínať výročie podpisu základných zmlúv EÚ, je žalostný.

„Vyslovujem obavu, že namiesto toho, aby sme na tomto samite v Ríme oslávili významné výročie podpisu dôležitých dokumentov a jednoznačne povedali, čo ďalej s EÚ, na tomto samite budeme priamo formulovať texty a môže sa stať, že to nebude vízia Európy do budúcnosti, ale zbierka individuálnych národných záujmov, ktorá dnes nikomu nepomôže, ale môže len poškodiť,“ vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní.

Lídri krajín V4 preto podľa neho očakávajú, že do konania samitu 25. marca budú mať členské štáty na stole jasný text, na ktorom budú všetci dohodnutí a budú ho môcť schváliť v krátkom čase a v slávnostnej atmosfére.

Fico informoval, že dokument prijatý V4 obsahuje silný pozitívny jazyk pri pohľade na 60 rokov fungovania EÚ. „V4 hovorí veľmi jasne, že sa hlásime spoločne k EÚ a chceme ju ďalej rozvíjať a že keď ju niekedy kritizujeme, tak len preto, lebo chceme lepšiu EÚ,“ zdôraznil.



Úvahy o takzvanej posilnenej spolupráci v rámci EÚ nepovažujú lídri V4 za východisko do budúcnosti, ale za poslednú možnosť v prípade, ak sa nevie dohodnúť európska dvadsaťsedmička. „My nie sme z tohto formátu nervózni,“ poznamenal Fico.

Zoskupenie vyslovilo podporu vnútornému trhu, ale zároveň vyjadrilo znepokojenie nad rastúcim protekcionizmom, a to v oblasti dopravy či slobodného pohybu pracovníkov. Predsedovia vlád tiež konštatovali, že zahraničná politika Únie musí byť podstatne silnejšia a jednotnejšia.

Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej spája V4 so samitom v Ríme nádeje, že EÚ bude vedieť vypracovať spoločný plán svojej reformy, ktorá jej umožní naďalej sa vyvíjať a plniť očakávania Európanov.

Ako povedala, diskusia by nemala byť zameraná na to, či viac alebo menej Európy, ale či bude Európa lepšia. To znamená, že európske inštitúcie by sa mali venovať reálnym problémom občanov a bezpečnosti. Lídri sa zhodli aj na potrebe posilnenia úlohy národných štátov v rozhodovacom procese EÚ.

Premiér ČR Bohuslav Sobotka podčiarkol záujem V4 na pokračovaní európskej spolupráce. „Myslíme si, že potrebujeme pozitívne zmeny vo fungovaní EÚ. Chceme, aby lepšie slúžila potrebám členských štátov a našich občanov. Sme presvedčení, že Európa musí garantovať mier, ale aj prosperitu a bezpečnosť,“ opísal.

Deklaráciu podporuje aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý poukázal na dynamickú situáciu v medzinárodnej politike, keď sa tvorí nový svetový poriadok. Každý si v ňom podľa neho chce nájsť svoje miesto a mala by tak urobiť aj Európa.