Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Lídrom Most-Hídu pre eurovoľby je Zs. Simon, kandiduje aj J. Lohyňa

Na snímke líder kandidačnej listiny Mostu-Híd pre májové eurovoľby Zsolt Simon (vľavo) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Bratislava, 8. marca 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Slováci si budú voliť 13 europoslancov. Most-Híd v súčasnosti nemá v europarlamente svoje zastúpenie.

Bratislava 8. marca (TASR) - Lídrom kandidačnej listiny Mostu-Híd pre májové eurovoľby je podpredseda Zsolt Simon. Dvojkou je József Nagy, trojkou František Šebej. Kandiduje aj bývalý zápasník Jozef Lohyňa, ktorý v minuloročných regionálnych voľbách neuspel v boji o post predsedu Trenčianskeho kraja. Rozhodla o tom dnešná Republiková rada strany.

"Schválili sme silnú kandidátku," vyhlásil predseda strany Béla Bugár. Simon priznal, že je pre neho ťažké po prvýkrát stáť na čele kandidátky. Vyzdvihol pozitíva EÚ vo vzťahu k Slovensku. "Sme presvedčení, že EÚ dala Slovensku veľa. Prispela k mnohým pozitívnym veciam na Slovensku a dáva tejto krajine veľkú stabilitu," povedal.

Simon by chcel, aby sa únia pozrela na to, kam išli peniaze za 10 rokov členstva nových krajín. "Či tie peniaze naozaj pomohli znížiť regionálne rozdiely," poznamenal. Mieni sa zasadzovať aj za odstránenie "hlúpych smerníc" ako napríklad červenosť paradajok. "Chceme sa zameriavať aj na menšinové práva," doplnil Simon. Nagy dodal, že strana chce okrem iného pripojiť južné Slovensko do Európy napríklad vybudovaním R7.

Únia sa podľa Simona môže rozvíjať a nerád by videl, keby sa niektoré krajiny z únie vyčleňovali. Na otázku o možných zmenách hraníc odpovedal, že "v tejto chvíli absolútne neprichádza do úvahy". Nagy v súvislosti s menšinami doplnil, že požiadavky menšín sa majú riešiť demokraticky v rámci hraníc existujúcich štátov. "EÚ je otvorení hraníc a nie o zmene hraníc," podotkol Bugár.

Okrem Simona, Nagya, Šebeja a Lohyňu kandiduje aj Tibor Bastrnák, Andrea Vitkóová, Zoltán Forró, Vladimír Vagási, Peter Krajňák, Károly Pataky, Irén Sárközyová, Michal Goriščák a Csaba Cúth. Eurovoľby budú na Slovensku 24. mája, Slováci si budú voliť 13 europoslancov. Most-Híd v súčasnosti nemá v europarlamente svoje zastúpenie.

Ak by strana uspela a do europarlamentu by prešli súčasní poslanci NR SR, na ich miesto by išli náhradníci. Ak by napríklad uspeli dvaja kandidáti na europoslancov, do klubu Mostu-Híd v NR SR by išli náhradníci. Do pléna by sa tak mohla po pár rokoch vrátiť napríklad bývalá členka Mostu-Híd Edita Pfundtnerová či Péter Vörös.

Bugár oznámil tiež zvolanie v poradí ôsmeho straníckeho Snemu, ktorý sa má konať 13. septembra v Bratislave. Most-Híd si prevolí stranícke orgány vrátane predsedu.

J. LOHYŇA: Chcem, aby slovenskí občania pocítili výhody členstva v EÚ

Ubezpečenie obyvateľov Slovenska, že využije všetky svoje skúsenosti a kontakty na to, aby pocítili výhody členstva krajiny v Európskej únii (EÚ) bude cieľom kampane kandidáta na poslanca do Európskeho parlamentu (EP) Jozefa Lohyňu. Pre TASR to uviedol po zasadnutí Republikovej rady strany Most-Híd. Lohyňa sa bude o post europoslanca uchádzať na kandidačnej listine strany ako nestranník.

Ako podotkol Lohyňa, v prípade jeho zvolenia za poslanca sa chce sústrediť na vyrovnávanie regionálnych rozdielov, na ktoré sú podľa neho vyčlenené značné sumy z európskeho rozpočtu. "Bratislava je piatym najbohatším regiónom v Európe, ale Bratislava nie je celé Slovensko. Sám žijem striedavo tam a v Prievidzi, a tie rozdiely sú naozaj viditeľné. Nie je donekonečna možné, aby matky odchádzali od svojich detí za prácou do Rakúska, otcovia do Nemecka, Anglicka a podobne, len preto, že u nás je práca slabo platená alebo žiadna. Toto určite nie je to, čo sme od členstva v únii očakávali. Aj účelným využívaním fondov EÚ môžeme umožniť štátu zvýšiť razantnejšie platy najmä v školstve, zdravotníctve, ale aj v štátnej a verejnej správe. Tiež dôchodky sú nedôstojne nízke. Myslím si, že najskôr je potrebné zabezpečiť ľuďom dôstojné podmienky pre život. Aspoň tak, aby boli porovnateľné so životom inde v EÚ," vyhlásil.
MOST-HÍD: Ľudová platforma dobre nefunguje, stredopravá politika potrebuje zmenu
Bratislava 8. marca (TASR) - Ľudová platforma dobre nefunguje, stredopravá politika potrebuje zmenu. Ústrednou postavou pravicovej politiky musí byť občan a jeho dobro. Vyplýva to z memoranda strany Most-Híd k fungovaniu pravice na Slovensku. Bugárovci sa však z Ľudovej platformy vystúpiť nechystajú, uzavreté dohody mienia dodržať.

Predseda Béla Bugár poznamenal, že Ľudová platforma funguje len ad hoc. "Jej doterajšie pôsobenie nedokázalo naplniť očakávania ani občanov, ani jej samotných aktérov. Očakávania boli oveľa vyššie, ale to neznamená, že by sme chceli vystúpiť z Ľudovej platformy," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Bugár. Ľudovci by mali podľa neho fungovať lepšie. "Musíme zrýchliť krok v rámci stredopravej politiky. Pravica potrebuje nový dych," doplnil Bugár.

Poukázal, že ľudovci sa nedokázali úplne spojiť v regionálnych voľbách, problémy mali aj pri hľadaní spoločného prezidentského kandidáta. Pokiaľ ide o dohodu KDH so Smerom-SD na ústavných zmenách, ktoré majú okrem iného zadefinovať v Ústave SR manželstvo ako zväzok muža a ženy, prišla podľa Bugára nevhod. "Ústava nemôže byť konským pretekom, aby sme už pred prvým kolom naznačili, že máme v úvodzovkách úprimnú snahu riešiť problémy v justícii," povedal Bugár.

Zdôraznil, že Most-Híd sa vždy snažil dodržať dohody a vytvoriť súdržnosť. V dodržiavaní uzavretých dohôd mieni pokračovať napríklad aj pri voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu či pri podpore prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského. "Naša strana nikdy neporuší nijakú dohodu. Aj keď vidíme nízke preferencie pána Hrušovského, dohodu dodržíme a podporujeme ho. Bude to tak aj v prípade NKÚ, pokiaľ nedôjde k zmene v rámci Ľudovej platformy," vyhlásil predseda Mostu-Híd.