Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Liečiteľom, mastičkárom i bylinkárom má hroziť väzenie,ak berú peniaze

Na snímke liečiteľ, šaman a zástupca Eskimákov pri OSN Angaangaq Angakkorsuaq diskutuje s verejnosťou na Námestí SNP vo Zvolene 19. októbra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Počíta s tým pozmeňujúci návrh k novele Trestného zákona, ktorý iniciovala Slovenská lekárska komora (SLK) a Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR ho odporučil schváliť aj v pléne.

Bratislava 25. júna (TASR) - Liečiteľom, mastičkárom, bylinkárom či naprávačom môže hroziť väzenie, ak za svoju činnosť berú od ľudí peniaze. Počíta s tým pozmeňujúci návrh k novele Trestného zákona, ktorý iniciovala Slovenská lekárska komora (SLK) a Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR ho odporučil schváliť aj v pléne. Novelu Trestného zákona predstavil v úvode siedmeho rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

SLK argumentuje tým, že lekárske povolanie sa radí medzi také, ktoré sú osobitnými predpismi regulované a na ich výkon sa vyžaduje splnenie osobitných kvalifikačných predpokladov. "Napriek tomu, že základné práva a slobody sú rovnocenné, ochrane práva na zdravie a život je potrebné venovať najväčšiu pozornosť. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti osobami, ktoré nie sú v súlade s platnou právnou úpravou oprávnené na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, toto právo bezprostredne ohrozuje," argumentuje komora.

Podľa SLK zásah osôb bez príslušnej odbornosti do telesnej alebo duševnej integrity pacienta má v prevažnej väčšine prípadov za následok neodstrániteľné negatívne následky na zdraví. "Preto je nevyhnutné takýmto snahám predchádzať," dodáva komora.

V pozmeňujúcom návrhu sa uvádza, že "kto za odmenu vykonáva činnosť, ktorej obsahom sú úkony, na ktorých vykonávanie osobitný predpis vyžaduje predpísané kvalifikačné predpoklady a ktorej výkon inak podlieha dohľadu podľa osobitného predpisu, napriek tomu, že nemá oprávnenie vyžadované osobitným predpisom, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok". Ak mastičkár či liečiteľ získa väčší prospech, hroziť mu majú tri roky väzenia, ak získa značný prospech, päť rokov. Ak získa prospech veľkého rozsahu, môže ísť do väzenia až na osem rokov.

Pozmeňujúci návrh ostro kritizuje poslanec SaS Martin Poliačik (SaS). "V praxi to teda bude znamenať, že slovenskí liečitelia, bylinkári, naprávači, mastičkári už nemajú byť potrestaní len v prípade, že niekomu spôsobia ujmu, ale trest im bude hroziť za to, že chcú ľuďom pomáhať a na základe dohody si za to nechajú zaplatiť," tvrdí liberál.

Poliačik si je podľa svojich slov vedomý, že na Slovensku máme stovky šarlatánov a podvodníkov, ktorí zneužívajú svoje postavenie. "Tých by mal v prípade poškodenia, zneužitia dôvery alebo podvodu určite stihnúť trest. Ale na to už v zákone prostriedky máme," upozorňuje opozičný poslanec s tým, že nemusíme veriť bylinkám, mastiam ani šikovným rukám naprávačov, ale môžeme. "Môžeme ľudí, ktorí v tieto veci veria, pokladať za bláznov, aj poukazovať na to, že možno veria v bludy. To všetko je v poriadku. No urobiť z liečiteľov zo dňa na deň možných kriminálnikov, je ďaleko za čiarou a môže potrestať aj takých, ktorí v úprimnej snahe denne pomáhajú desiatkam, možno stovkám ľudí," dodal.

Na poslancov dnes čaká aj definitívne hlasovanie o novele školského zákona, ktorá mení spôsob voľby riaditeľov škôl v prospech zriaďovateľov. V pléne sa dnes bude v druhom čítaní diskutovať aj o novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má priniesť register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami.

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude odpovedať na otázku Miroslava Kadúca (OĽaNO), či považuje za správne, ak správa o činnosti prokuratúry za rok 2014 obsahuje len strohú zmienku o korupcii. Iveta Lišková (Smer-SD) chce zase vedieť, či sa darí znižovať mieru nezamestnanosti.