Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O zostrelení lietadla by malo rozhodovať viac osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein
Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

O prerušení letu v súčasnosti rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti tak po poverení predsedom vlády môže urobiť minister vnútra, minister spravodlivosti a minister dopravy.

Bratislava 28. januára (TASR) - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa zrejme rozšíri. Zmenu má priniesť novela zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

O prerušení letu v súčasnosti rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti tak po poverení predsedom vlády môže urobiť minister vnútra, minister spravodlivosti a minister dopravy. Po novom to môže byť aj iný člen vlády. "Cieľom návrhu zákona je rozšírenie okruhu osôb oprávnených rozhodnúť o použití opatrení OS SR proti narušiteľovi vzdušného priestoru z dôvodu vzájomnej zastupiteľnosti týchto osôb," uvádza sa v dôvodovej správe.

Pri narušení vzdušného priestoru môže armáda použiť odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozbu použitia zbrane, vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov mimo narušiteľa vzdušného priestoru. Zostrelenie lietadla je možné, ak z okolností jasne vyplýva, že by vzdušný objekt mal byť použitý proti životom ľudí, na spôsobenie obzvlášť závažného následku a ak ide o jediný prostriedok na odvrátenie tohto nebezpečenstva.

Novela zákon má rozšíriť aj možnosti použitia Ozbrojených síl SR. Tie by po novom mohli zabezpečovať aj ochranu majetku štátu v správe ministerstva obrany, ktorú v súčasnosti zabezpečuje vojenská polícia. "Aplikačná prax poukázala na potrebu rozšíriť možnosti použitia ozbrojených síl o ochranu majetku v správe MO SR," uvádza sa v dôvodovej správe.


Ľ. Galko: Rozšíriť okruh ľudí rozhodujúcich o zostrelení lietadla je hazard



Rozšíriť okruh ľudí, ktorí budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla, je hazard so životmi a majetkom občanov. Počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely zákona o Ozbrojených silách SR to dnes vyhlásil exminister obrany a poslanec za SaS Ľubomír Galko.

O prerušení letu v súčasnosti rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti tak po poverení predsedom vlády môže urobiť minister vnútra, minister spravodlivosti a minister dopravy. Po novom to môžu byť aj iní členovia vlády. "To si myslíte, že ministri kultúry, financií či práce budú môcť urobiť takéto vážne rozhodnutie? Chcete takto hazardovať s majetkom a životmi občanov?" pýtal sa Galko ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD).

Podľa jeho presvedčenia je jediným dôvodom to, aby mohli ministri v rovnakom čase chodiť na dovolenku. "Možnosť rozhodnúť o zostrelení majú štyria ministri, to je dosť na to, aby sa to dalo skoordinovať. SaS sa určite nepodpíše pod takýto hazard. Vyzývam ministra obrany, aby túto, ničím neopodstatnenú novelu stiahol," apeloval.

Glváč odmietol, že by predseda vlády rozhodnutím o zostrelení lietadla poveril hocikoho. "Musí byť vyškolený a mať spôsobilosť. Medzi ministrami v tomto nevidím rozdiely," povedal. Poukázal na situácie, keď sú napr. dotknutí členovia vlády na rokovaniach parlamentných výborov a iní zase v rovnakom čase na zasadnutiach v zahraniční. "Takéto situácie sa naozaj stávajú," uistil.