Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Liga za duševné zdravie SR odovzdala ceny na slávnostnom koncerte

Na snímke zľava študenti Spojenej školy Novohradskej Jakub Ďurkáč a Kristína Bandurová si preberajú diplom pre najúspešnejšiu bratislavskú školu v celoslovenskej zbierke Dni nezábudiek 2022, vpravo za Strednú zdravotnícku školu v Žiline Mária Korbelová preberá diplom pre najúspešnejšiu mimobratislavskú školu v celoslovenskej zbierke Dni nezábudiek 2022 počas udeľovania ocenení Ligy za duševné zdravie SR 20. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Liga za duševné zdravie SR ocenila jednotlivcov, združenia a médiá, ktoré búrajú predsudky a pomáhajú citlivým spôsobom otvárať nové témy duševného zdravia.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Ceny za prínos v oblasti duševného zdravia osobnostiam a organizáciám odovzdali vo štvrtok (20. 4.) na Slávnostnom koncerte Ligy za duševné zdravie (LDZ) SR. Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podujatie sa uskutočnilo v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca.

Liga za duševné zdravie SR ocenila jednotlivcov, združenia a médiá, ktoré búrajú predsudky a pomáhajú citlivým spôsobom otvárať nové témy duševného zdravia. "Dvadsaťšesť projektov, 300 zamestnancov, 3.000 akcií mesačne – to už je iná liga," zhodnotil v úvode podujatia aktivity LDZ jej zakladateľ a predseda právnej rady Martin Knut. "Niekedy sa dlho neudeje nič a potom príde veľká kríza ako pandémia a vojna na Ukrajine, a ľudia si začnú priznávať svoju zraniteľnosť a krehkosť. V kríze sa vynorilo veľa problémov aj dôvodov, prečo by sme o duševnom zdraví mali nahlas hovoriť," konštatoval.

Medzi ocenenými bol Miloš Šviderský, jeden z prvých peer konzultantov na Slovensku, koordinátorov projektu Spolutvorba a člen výboru občianskeho združenia ODOS. Vďaka osobnej skúsenosti pomáha klientom v Psychiatrickom stacionári vo Vranove nad Topľou na ceste k duševnej pohode. "Základným predpokladom peera je ochota podeliť sa o svoj príbeh zameraný na cestu zotavenia. My sme nositelia nádeje, že zotavenie je možné, že z ochorenia sa dá vyliečiť a bez obmedzenia žiť plnohodnotný a uspokojivý život," vysvetlil svoje poslanie. "Byť pre niekoho sprievodcom a nádejou mi dáva zmysel. A to ešte pred dvomi rokmi by som nepovedal, že mi niečo dáva zmysel. Peer zdieľa skúsenosť, v ktorej ho vyškolil sám život," dodal Šviderský.

Cenu LDZ SR pre novinárov a médiá za dlhodobý prínos v oblasti duševného zdravia si prevzala Vitalia Bella z Denníku N. "Vyzdvihla projekty Ligy, ktoré pomáhajú ľuďom z Ukrajiny, deťom zo sociálne slabšieho prostredia a aj transrodovým ľuďom v boji s diskrimináciou," zdôvodňuje LDZ SR.

Dve ceny najlepším stredným školám, ktoré sa zúčastnili ako dobrovoľníci v celoslovenskej zbierke Dni nezábudiek 2022 a podarilo sa im vyzbierať najviac finančných prostriedkov, získali Stredná zdravotnícka škola v Žiline a Spojená škola Novohradská v Bratislave.

Benefičné podujatie moderoval Peter "Šarkan" Novák, programom sprevádzala skupina Hex. Prítomní boli aj viacerí odborníci na duševné zdravie, dobrovoľníci aj ľudia so zažitou skúsenosťou.