Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Liga za duševné zdravie udelila sedem ocenení za dlhodobé aktivity

Na snímke laureáti ocenení zľava Igor Marchevka, Marta Bariak Košíková a Zuzana Šipošová počas slávnostného večera Ligy za duševné zdravie v Bratislave 17. marca 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian

Duševné zdravie je stále pre veľa ľudí veľkou neznámou, vyhlásil vo svojom príhovore riaditeľ organizácie.

Bratislava 17. marca (TASR) - Ceny za prínos v oblasti duševného zdravia osobnostiam a združeniam odovzdali dnes na Slávnostnom koncerte Ligy za duševné zdravie (LDZ). Podujatie pri príležitosti jej 15. výročia sa uskutočnilo v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca.

"Našou organizáciou sme chceli zobudiť záujem verejnosti a médií o duševné zdravie a pritom sa vyhnúť bulvárnosti. Zamýšľame sa, ako dosiahnuť, aby verejnosť eliminovala rôzne predsudky o psychických poruchách. Neinformovanosť pácha najväčšie škody, preto osveta aj odborná pomoc je potrebná. Duševné zdravie je stále pre veľa ľudí veľkou neznámou. Viem, že bojovať o dušu sa oplatí," uviedol v príhovore riaditeľ LDZ Martin Knut, ktorý bol v roku 2000 pri jej zrode.

VIDEO: Liga za duševné zdravie odovzdávala ocenenia
Tu bude player


Cenu LDZ z 15 nominácií získal Igor Marchevka, člen predsedníctva občianskeho združenia Pohľad Košice. Svojimi aktivitami patrí medzi popredné osobnosti, ktoré boli pri naštartovaní reformy psychiatrie na Slovensku. Pravidelne prispieva do časopisu Druhý Breh. Je príkladom, ako pracovať na sebe, aktívny v združeniach Pozdrav a Radosť, ktoré vznikli v roku 1998. Dlhé roky je členom tímu školského projektu Integry v Michalovciach. Venuje sa individuálnej podpore pacientov, pretože ľudia s duševnými poruchami sú často vydaní napospas nepriaznivému vplyv najbližšieho okolia. 

Na snímke ocenenia počas slávnostného večera Ligy za duševné zdravie v Bratislave 17. marca 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian



Za dlhodobý prínos v oblasti duševného zdravia Cenu LDZ pre novinárov a médiá zo siedmich nominácií získalo Rádio Lumen Košice. Rádio so združením Radosť vo svojom meste spolupracuje 18 rokov. V jeho vysielaní sa k dôležitým témam duševného zdravia vyjadrujú  klienti, rodičia aj odborníci. Tým šíri korektné informácie pre verejnosť, pomáha zbaviť sa predsudku voči psychiatrii a šíriť osvetu o duševných poruchách. "Tie stretnutia so združením Radosť sú obohacujúce aj pre nás novinárov," vyjadrila sa moderátorka a redaktorka Mária Cigášová, ktorá cenu prevzala.

"My nedostávame nominácie, ale priebežne sledujeme organizácie a ľudí. Rozhodli sme sa Cenu Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku za inovatívny prístup k podpore duševného zdravia udeliť Zuzane Šipošovej. Pracuje ako projektová referentka v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku a organizuje pre hospitalizovaných pacientov rôzne aktivity," zdôvodnila riaditeľka Kancelárie WHO Darina Sedláková. 

Nedávno zosnulému kňazovi Antonovi Srholcovi udelili cenu in memoriam za dlhoročnú priazeň a spoluprácu. Nielen pre LDZ bol úžasnou osobnosťou, akú nemožno stretnúť často, uvádza sa v zdôvodnení. Bol rímskokatolícky kňaz bez fary, aktivista, charitatívny pracovník, dlhoročný člen Dozornej rady LDZ. Ako človek, ktorého komunistický režim nezlomil, vedel, čo znamená sloboda. Venoval sa sociálne slabým a vylúčeným. Dlhé roky viedol Konfederáciu politických väzňov. 

VIDEO: Cenu In-Memoriam Ligy za duševné zdravie získal Anton Srholec
Tu bude player


Špeciálne ocenenie pre najlepšieho donora udelili spoločnosti Kaufland Slovensko za dlhoročnú podporu aktivít a projektov LDZ.

Dve ceny najlepším stredným školám, ktoré sa zúčastnili ako dobrovoľníci v celoslovenskej zbierke Dni nezábudiek 2015, získali: Prvé súkromné gymnázium Bajkalská v Bratislave a Stredná zdravotnícka škola v Žiline. 

Benefičné podujatie moderoval Dado Nagy. V kultúrnom programe vystúpili členovia skupiny Kopytovci: Ľudovít Mravec Jakubove, Sáva Popovič a Marcel Nemec, ktorí na záver prítomným odkázali, že sa netreba báť a držať hesla Živých nás nedostanú. Gitaristka a speváčka Sima Martausová zaspievala niekoľko piesní, ktorými vraj je sama sebe terapeutkou a s pomocou hudby sa vyrovnáva s ťažkými situáciami. Štyri pesničky zaspievala Katarína Feldeková v sprievode hudobníka Richarda Šimurku. Prítomní boli aj viacerí literáti, lekári a iné osobnosti kultúrneho a spoločenského života.