Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Liga za ľudské práva kritizuje nižší príspevok za ubytovanie odídencov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Liga za ľudské práva preto vyjadrila ochotu spolupracovať so štátom.

Bratislava 15. marca (TASR) - Občianske združenie Liga za ľudské práva upozorňuje na negatívne dôsledky zníženia príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Niektorí ubytovatelia na Slovensku žiadajú od ukrajinských utečencov doplatky, niektorým hrozí v prípade nezaplatenia vysťahovanie. Zdôrazňuje, že rozhodnutie štátu nezohľadňuje potreby zraniteľných osôb, ktoré nie sú schopné zabezpečiť dostatočný príjem na pokrytie nákladov. Uvrhuje ich to do právnej neistoty.

"Rozumieme snahe štátu podporovať motiváciu odídencov začleniť sa do bežného života a podieľať sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov. Pri tomto kroku štátu sa však nemyslelo na potreby zraniteľných osôb," podotýka programová riaditeľka organizácie Miroslava Mittelmannová. Medzi ohrozené osoby patria podľa nej osamelí rodičia s malými deťmi, osamelí seniori, maloletí bez sprievodu či mnohodetné rodiny s malými deťmi.

Občianske organizácie boli podľa ligy informované o viacerých prípadoch, keď ubytovatelia alebo vlastníci bytov hrozia ubytovaným odídencom povinnosťou vysťahovať sa, pokiaľ nepristúpia k doplácaniu za bývanie nad rámec štátnych príspevkov. Výška príspevkov totiž často nepokrýva režijné náklady na prevádzku a nedosahuje trhové ceny bývania. Situáciu považuje liga za "mimoriadne nepriaznivú, s možnosťou jej ďalšieho zhoršenia".

Za problematické tiež považuje, že štát pristúpil k zníženiu príspevkov bez toho, aby tento stav reflektoval v súvisiacej legislatíve. Upozorňuje zároveň, že schémy pomoci v aktuálne zníženej sume budú podľa platnej a účinnej úpravy poskytované len do konca marca. "Slovensko má pozitívny záväzok zabezpečiť odídencom prístup k vhodnému ubytovaniu alebo peňažné prostriedky na jeho získanie," pripomína právnička Barbora Moravčíková s tým, že ako problematický hodnotí aj nedostatočný časový priestor poskytnutý zo strany štátu na prípravu a riešenie situácie s ubytovaním.

Liga za ľudské práva preto vyjadrila ochotu spolupracovať so štátom. Ministerstvo vnútra (MV) SR, Ministerstvo dopravy SR a vládu SR vyzvala, aby navrhli legislatívne zmeny a zabezpečili napĺňanie záväzku Slovenskej republiky s osobitným dôrazom na ochranu zraniteľných osôb.

Ministerstvo vnútra SR v reakcii pre TASR uviedlo, že v spolupráci s ostatnými rezortmi pripravuje podmienky na ďalšie poskytovanie pomoci pre odídencov. A to s dôrazom na udržateľnosť, adresnosť a efektívnosť. "Návrh systémového riešenia predstavíme v dohľadnom čase," podotkol tlačový odbor MV SR.