Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Likvidácia rómskej osady bola podľa Dubovcovej v rozpore s právom

Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann

Verejná ochrankyňa práv v liste odporúčala mestu Košice prijatie opatrení, ktoré zabránia zopakovaniu postupu bez právneho základu a právneho titulu v budúcnosti.

Košice 31. júla (TASR) - Postup mesta Košice pri likvidácii nelegálnej rómskej osady v oblasti Nižné Kapustníky v októbri 2012 podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej nebol v súlade s vnútroštátnym, ani medzinárodným právom. Z osady sa muselo vysťahovať vyše 150 Rómov, provizórne príbytky boli odstránené.

"Preskúmaním podania som dospela k záveru, že vysťahovaním obyvateľov osady v Nižných Kapustníkoch a odstránením obydlí v tejto osade mesto Košice bez právneho základu zasiahlo do základného práva na nedotknuteľnosť obydlia podľa článku 21 Ústavy SR a práva na rešpektovanie obydlia podľa ustanovenia článku 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach," uviedla v stanovisku Dubovcová.

Mesto odôvodňovalo potrebu likvidácie osady stanoviskami Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach a Oblastného riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky v Košiciach. Argumentovalo tiež poškodzovaním teplovodného potrubia a ohrozením dodávok tepla.

"Z právneho hľadiska tieto stanoviská nie sú spôsobilým právnym titulom, na základe ktorého by bolo možné uskutočniť vysťahovanie obyvateľov, ani nie sú spôsobilým právnym titulom, na základe ktorého by bolo možné odstrániť obydlia," konštatovala verejná ochrankyňa práv.

Existencia zdravotných, bezpečnostných rizík a rizík vo vzťahu k životnému prostrediu vyplývajúcich z provizórnych obydlí nespĺňajúcich stavebno-technické predpisy, z nakladania s odpadom v rozpore so zákonom o odpadoch, z ohrozovania premávky na železničnej dráhe, ako aj verejného záujmu zabrániť poškodzovaniu teplovodného potrubia by podľa Dubovcovej predstavovali legitímne dôvody zásahu do práv dotknutých obyvateľov osady. "Existencia legitímnych dôvodov je však bezpredmetná, pokiaľ neboli zároveň dodržané princípy legality a proporcionality," dodala.

Dubovcová tiež odmietla odvolávanie sa košického magistrátu na postup v zmysle uznesenia Mestského zastupiteľstva pri odstraňovaní odpadu, vzhľadom na hrozbu zdravotno-epidemiologickej situácie a pri ohrození zdravia a života osôb. Okrem iného konštatovala, že uznesenie sa nemohlo vzťahovať na nútené vysťahovanie obyvateľov a odstránenie ich obydlí.

Verejná ochrankyňa práv v liste odporúčala mestu Košice prijatie opatrení, ktoré zabránia zopakovaniu postupu bez právneho základu a právneho titulu v budúcnosti. Odporúčala tiež, aby mesto v rámci svojich finančných a ďalších zdrojov usilovalo najmä o prevenciu vzniku podobných problémov, napríklad budovaním sociálnych nájomných bytov, podporou terénnej sociálnej práce a prostredníctvom ďalších nástrojov.

Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) so sídlom v Budapešti, ktoré na prípad upozornilo, vyhlásilo, že vysťahovanie a likvidácia obydlí v lokalite Nižné Kapustníky "sú absolútne v rozpore s prebiehajúcimi európskymi programami zameranými na sociálnu inklúziu Rómov". Centrum pritom pripomenulo, že Košice sú aktuálnym Európskym hlavným mestom kultúry, ako aj partnerom niekoľkých projektov zameraných na inklúziu Rómov s podporou Rady Európy a EÚ.