Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Lipšic: Sme pripravení prísť na výbor v termíne, ktorý určí R. Kaliňák

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Daniel Lipšic považuje za zbabelé, že na rokovanie výboru neprišiel ani Robert Kaliňák, ani Martin Glváč.

Bratislava 2. júla (TASR) - Opoziční členovia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť sú ochotní prísť na výbor v termíne, ktorý si určí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a diskutovať o postupe orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s výsluchom novinárky Martiny Ruttkayovej. Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii opozičných členov výboru to vyhlásil poslanec Daniel Lipšic (NOVA).

Novinárku vypočúvali v súvislosti s kauzou úniku utajovaných informácií z Vojenskej spravodajskej služby (VSS) a podľa jej vlastných slov na ňu polícia vyvíjala nátlak, pričom mala presné informácie o jej pohyboch a stretnutiach. O tejto téme chceli dnes opoziční členovia výboru rokovať za prítomnosti ministra vnútra, výbor však neschválil program rokovania a po niekoľkých minútach skončil. Minister sa na rokovaní nezúčastnil, čo kritizovali viacerí opoziční poslanci.

"Niektorí členovia brannobezpečného výboru si nevšimli, že dnes sa podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák plánovane zúčastnil na štátnom pohrebe člena Horskej záchrannej služby Petra Šperku v Hornom Smokovci, ktorého zavraždili teroristi v Pakistane," reagovala Lucia Garajová z ministerstva vnútra s tým, že Kaliňák svoju neúčasť riadne ospravedlnil. Navyše, podľa nej prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol, že o prípadoch, ktoré sa týkajú vojenského spravodajstva, bude výlučne informovať špeciálna prokuratúra.

"Výbor bol zvolaný predsedom výboru, pánom Baškom, v čase, keď sa koná pohreb jedného z našich tragicky zosnulých horolezcov, kde je aj pán minister vnútra. Považujem to tak trochu aj za zneuctenie obetí tejto tragédie, keď je výbor zvolaný v čase, kedy minister z úplne jasných dôvodov nemôže prísť," reagoval Lipšic, podľa ktorého mohol Baška pokojne stanoviť termín rokovania v iný deň.

Podľa Lipšica polícia novinárku sledovala

"Je tu vážne podozrenie, že polícia zneužila svoje postavenie, niekoľko hodín pred výsluchom vyťažovala novinárku, vyhrážala sa jej, alebo jej naznačovala, či jej to stojí za to, keď má dieťa. Toto sú praktiky, ktoré tu už dávno nemali byť," povedal Lipšic, podľa ktorého sa nedá vylúčiť, že polícia novinárku sledovala. "To vám neviem povedať," reagoval dnes Baška na otázku, či bola novinárka sledovaná. Zdôraznil však, že je normálne, ak bol novinár na výsluchu. Dodal, že novinári sú tiež občania tejto krajiny, orgány činné v trestnom konaní bežne volajú na výsluchy aj politikov a poslancov.

"Máme tu situáciu, kedy sa reálne nevyšetrujú podozrenia z tunelovania vojenského spravodajstva, ale preverujú sa, veľmi invazívne, rigorózne, informácie kto, čo a kedy vyniesol," myslí si Lipšic. Dodal, že ak policajti pripomínali novinárke, že je matkou malého dieťaťa, je to praktika, akú v minulosti požívala komunistická ŠtB. "Minister vnútra nedlží vysvetlenie nám ako opozícii, dlží vysvetlenie všetkým občanom. Vysvetlenie, ako je možné, že novinárka je zastrašovaná a podľa mojich informácií aj sledovaná Policajným zborom len preto, že si plní svoju prácu, že píše o vážnych podozreniach," tvrdí Lipšic.

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), ktorý mal za čias svojej exekutívy tiež problémy v kauze spojenej s odpočúvaním novinárov a bol kvôli nej dokonca odvolaný z funkcie, považuje mieru novinárskej slobody za významný indikátor slobody krajiny. "Policajným útokom na nezávislú novinárku bol vyslaný veľmi zlý signál verejnosti," povedal s tým, že bude potrebné zvážiť možnosť informovať medzinárodné inštitúcie.

"Ak moc bude čoraz častejšie využívať k výkonu svojej moci políciu, nedopadne to dobre," vyhlásil nezávislý poslanec Alojz Hlina, podľa ktorého je dôležité v každom konkrétnom prípade chrániť možnosť novinárov pracovať nezávisle a bez nátlaku.



Fedor upozornil na neštandardné úkony

Martin Fedor (SDKÚ-DS) upozornil na podozrenia, že pred vypočúvaním novinárky dochádzalo k neštandardným úkonom. "My ten problém poznáme len z jednej strany. Preto sme sa chceli pýtať ministra vnútra na vyjadrenia druhej strany," povedal. Smer-SD však podľa neho problém "vyriešil" hlasovaním, keďže diskusii zabránili ľavicoví poslanci neschválením programu rokovania výboru.

Dnešné rokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť bolo zvolané na podnet jeho opozičných členov a témou mal byť "podozrivý postup polície pri vyšetrovaní úniku utajovaných skutočností z vojenských spravodajských služieb".

Poslanci program rokovania neschválili

Poslanci však program rokovania neschválili a výbor po niekoľkých minútach skončil. "Neschválili sme program. Aj z listu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyplýva, že pokiaľ nerozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, nie je možné bez jeho súhlasu poskytovať informácie vo všetkých prípadoch v tzv. kauze vojenského spravodajstva," vysvetlil predseda výboru Jaroslav Baška.

Dodal, že vo všetkých medializovaných kauzách, či už podozrení z tunelovania tajných služieb, alebo úniku utajovaných materiálov, konajú orgány činné v trestnom konaní. "Ak sa v minulosti niečo nekalé vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) udialo, sú na to orgány činné v trestnom konaní. Úrad špeciálnej prokuratúry dozoruje tento prípad možného tunelovania VSS. Na to sú tu tieto úrady, nikto iný. Nemôžeme to vyšetrovať my, poslanci," povedal Baška. "Myslím si, že posledný mesiac a pol sa o týchto veciach zbytočne veľa hovorilo. Preto je to tajná služba, že je tajná. Samozrejme, keď polícia vyšetrí pochybenia z minulosti, s tým nemáme problém. Padni komu padni," uzavrel s tým, že ak bude opozícia znovu iniciovať rokovanie výboru, znovu ho zvolá. "Je to ich demokratické právo," povedal Baška.