Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

D. Lipšic číta celý vládny balíček, dožaduje sa kompetentného ministra

Na snímke nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa svojich slov bude pokračovať dovtedy, kým do sály nepríde jeden z trojice spomínaných kompetentných ministrov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vládny tzv. protiteroristický balíček by mal v pléne predkladať k téme kompetentný minister, teda minister spravodlivosti, obrany alebo vnútra. Tvrdí to poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorému sa nepáči, že vládu pri rokovaní o tomto balíku v pléne aktuálne zastupuje minister školstva Juraj Draxler (nominant Smer-SD). Ráno kabinet reprezentoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Popoludní tu bol aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), zo sály však už odišiel a vystriedal ho Draxler.

Lipšic preto na protest začal za rečníckym pultom čítať celý návrh novely Trestného zákona a ďalších právnych predpisov tak, ako ho predložila vláda. Podľa svojich slov bude pokračovať dovtedy, kým do sály nepríde jeden z trojice spomínaných kompetentných ministrov.


Počínanie poslanca sa nepozdávalo predsedajúcemu schôdze Miroslavovi Čížovi (Smer-SD). Podľa jeho slov totiž nie je Lipšicovo vystúpenie k veci. Poslanca preto vyzval, aby hovoril o obsahu vládneho návrhu namiesto čítania jeho znenia. "Býva zvykom, že si to prečítame doma a potom o tom diskutujeme," povedal Číž. Lipšic však trvá na tom, že ak je rozprava o novele Trestného zákona, má právo prečítať navrhované zmeny.