Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lipšic: Do Novej väčšiny sa hlásia stovky bývalých členov SDKÚ a KDH

Tlačová konferencia politickej strany Nová väčšina na tému Integrácia novej pravice. Na snímke zľava líder strany Daniel Lipšic, členka strany Jana Žitňanská a nový člen Jozef Mečiar. Bratislava, 5. novembra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Líder hnutia tvrdí, že spájanie pravice je potrebné, avšak nie na úrovni politických strán, ale na úrovni voličov a sympatizantov.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Do nedávno zaregistrovaného hnutia Nová väčšina (NOVA) sa hlásia stovky bývalých členov KDH a SDKÚ-DS. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol líder hnutia a poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený).

"Najväčší prílev bývalých členov KDH do Novej väčšiny pozorujeme na východe a severe Slovenska a najväčší prílev bývalých členov SDKÚ do Novej väčšiny registrujeme na západnom a južnom Slovensku," spresnil Lipšic.

Dodal, že NOVA nemá záujem o vyslúžilých pravicových politikov, ale o ľudí, ktorí svojím príbehom potvrdili, že majú čistý štít. Za takých považujú aj Radoslava Procházku, ktorý nedávno predstavil platformu v rámci KDH či Luciu Žitňanskú z SDKÚ-DS. Predstavitelia hnutia uviedli, že NOVA je otvorená Procházkovej platforme. Lipšic poznamenal, že do hnutia nikoho "nelanária".



Na dnešnej tlačovej konferencii predstavili nového člena hnutia NOVA Jozefa Mečiara. Viceprimátor Šale bol členom Ústrednej rady SDKÚ-DS. "Dospel som k presvedčeniu, že slovenská pravica je v dezolátnom stave a som si istý, že nestačí, aby slovenská pravica vymenila niekoľko lídrov a zrecyklovala programy," vyhlásil Mečiar s tým, že pravica si už nemôže dovoliť ďalšie kauzy, akou bol predaj platinových sitiek.

NOVA sa chce odlíšiť tým, že okrem členstva v strane ponúka aj možnosť byť registrovaným sympatizantom. "Kandidáti Novej väčšiny do volených verejných funkcií budú volení primárkami, na ktorých sa budú môcť zúčastniť aj registrovaní sympatizanti," prezradila ďalšiu novinku poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená), ktorá je jednou z tvárí NOVA. Hnutie okrem toho ponúka členstvo nielen pre jednotlivcov, ale aj pre občianske iniciatívy či politické strany.



"Chceme umožniť vznik politických frakcií a platforiem," dodala s tým, že doteraz zaregistrovaní členovia požiadali o vznik dvoch frakcií. Ide o kresťansko-národnú a občiansko-demokratickú frakciu. Hnutie ich plánuje zaregistrovať po ustanovujúcom sneme Novej väčšiny v Košiciach, ktorý sa má uskutočniť 18. novembra. Podľa Lipšica bude jeho hlavnou témou ekonomický program hnutia NOVA.

Líder hnutia tvrdí, že spájanie pravice je potrebné, avšak nie na úrovni politických strán, ale na úrovni voličov a sympatizantov. Dokazuje to podľa neho prieskum agentúry MVK z októbra tohto roka. Iba 22,8 percenta oslovených odpovedalo kladne na otázku, či sú súčasné opozičné strany OĽaNO, KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS schopné vnútorne sa obrodiť a byť v budúcich parlamentných voľbách dôstojným súperom Smeru-SD. Naopak, takmer 57 percent označilo možnosť, že dôstojným súperom Smeru-SD v budúcich voľbách môže byť iba nové pravicové zoskupenie založené na nových myšlienkach a novom programe.