Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

D. Lipšic vyzýva premiéra na televíznu diskusiu o kúpe podielu v SPP

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic v stredu (11.9.) vyhlásil, že vo vlastnostiach elektronického dokumentu o SPP, ktorý minulý týždeň v stredu (4.9.) prijala vláda SR, figuruje meno spoločnosti J&T Investment Advisors.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Opozičný nezaradený poslanec Daniel Lipšic vyzval dnes predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na televíznu diskusiu v súvislosti so svojim zistením, že podklady vládneho materiálu o odkúpení zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) pripravovala finančná skupina J&T, a nie Ministerstvo hospodárstva SR.

"Vyzývame premiéra Roberta Fica na priamu konfrontáciu, na priamu televíznu diskusiu o tomto megaškandále, o dôkaze, ktorý je silnejší ako kauza Gorila. O Gorile sa pochybuje, či je autentická, tu je však dôkaz," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic.

"Je tu dôkaz, že táto vláda predala štát finančným skupinám. Chápeme, že finančná skupina J&T pána premiéra možno do debaty nepustí. Ak by J&T pána premiéra do debaty nepustila, tak sme ochotní diskutovať aj s predstaviteľmi J&T," dodal opozičný poslanec.

Lipšic v stredu (11.9.) vyhlásil, že vo vlastnostiach elektronického dokumentu o SPP, ktorý minulý týždeň v stredu (4.9.) prijala vláda SR, figuruje meno spoločnosti J&T Investment Advisors. "Takže sa javí na základe tohto dokladu, že zásadný materiál hospodárskeho charakteru vznikol na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors," upozornil Marcel Klimek z Novej väčšiny – Dohody. V nej sú združení viacerí nezaradení poslanci okolo Lipšica.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) však tieto obvinenia opakovane odmietol. Dnes v Národnej rade (NR) SR vyhlásil, že názov spoločnosti J&T Investment Advisors sa dostal do vlastností vládneho dokumentu o reorganizácií SPP počas toho, ako firma dostala predfinálnu verziu materiálu k nahliadnutiu. "V plnom rozsahu platí moje včerajšie tvrdenie, že materiál bol pripravovaný len ministerstvom hospodárstva a jeho poradcami," uviedol Malatinský.

Do materiálu mal nahliadnuť poradca predstavenstva SPP Miroslav Haško. Ten bol do funkcie nominovaný spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá je súčasným menšinovým akcionárom SPP. Používal pri tom svoj pôvodný notebook, ktorý je vo vlastníctve firmy EP Investment Advisors, dcérskej firmy EPH. Jej pôvodné meno však bolo J&T Investment Advisors.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu predsedu vlády.