Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lipšic: Koalícia chce mať v brannobezpečnostnom výbore superväčšinu

Na snímke Daniel Lipšic (OĽANO - NOVA) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Lipšicovu kritiku podporil aj podpredseda SaS Ľubomír Galko či šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Bratislava 23. marca (TASR) - Vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť si chce zabezpečiť superväčšinu. V pléne parlamentu to dnes vyhlásil opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69. "Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. Takéto rozloženie výborov tu bolo za vlády Vladimíra Mečiara. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to má byť 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa na ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často," povedal Lipšic.

Podľa jeho slov koaličné strany od začiatku verbálne deklarujú ochotu, aby opozícia mohla čo najviac kontrolovať. "Hlasovanie o rozdelení poslancov do výborov teda bude lakmusovým papierikom o tom, ako koalícia drží svoje slovo. Nepovažujem za náhodu, že koalícia chce mať v tomto výbore superväčšinu, ktorá nezodpovedá pomerom rozloženia síl v pléne. Je to neakceptovateľné," zdôraznil Lipšic a navrhol, aby sa pomer síl v tomto výbore vrátil na úroveň 7:6.

Jeho kritiku podporil aj podpredseda SaS Ľubomír Galko či šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča majú koaličné strany Most-Híd a #Sieť podporou Lipšicovej zmeny možnosť urobiť prvé protikorupčné opatrenie v praxi. "Ukáže sa, ktorou cestou sa vydáte," odkázal.

Miroslav Beblavý (nezaradený) vyhlásil, že sa po rokoch vracia tzv. trestný výbor pre neposlušných poslancov. Beblavý aj Zsolt Simon (nezaradený), ktorí odišli z materských strán pre nespokojnosť so vznikajúcou koalíciou, boli proti ich vôli zaradení do Zahraničného výboru NR SR.

"Ja som sa nikdy neštítil žiadnej práce. Ale v strane #Sieť som bol zodpovedný za program v oblasti verejných financií, preto vnímam ako povinnosť voči svojim voličom zaoberať sa témami, za ktoré ma sem zvolili. Preto navrhujem, aby som bol zaradený do Výboru NR SR pre financie a rozpočet," povedal Beblavý a osobne sa obrátil na niektorých koaličných poslancov, napr. na svojho bývalého straníckeho šéfa Radoslava Procházku (#Sieť), Luciu Žitňanskú (Most-Híd) či Petra Kresáka (Most-Híd), aby jeho návrh podporili.

Procházka tvrdí, že návrh Beblavého podporí, ale dodáva, že koalícia nemôže v takomto výbore stratiť väčšinu. "Ak sa opozícia dohodne, podporím to," uistil. Beblavý ho však upozornil, že aktuálny návrh je v tomto výbore 7:5 v prospech koalície, a keď sa tam presunie on, bude 7:6, takže koalícia o väčšinu nepríde.