Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lipšic chce príspevok na auto pre postihnuté deti zo súkromných škôlok

Daniel Lipšic, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec navrhuje, aby bola novela, v prípade schválenia, účinná od 1. januára 2016.

Bratislava 8. júna (TASR) - Nezaradený poslanec NR SR a líder hnutia NOVA Daniel Lipšic chce, aby príspevok na kúpu osobného auta mohli dostať aj rodičia zdravotne ťažko postihnutých detí v predškolskom veku, ktoré navštevujú súkromné škôlky alebo ich predškolskú výchovu zabezpečuje iná osoba než jeho zákonný zástupca.

Navrhuje to v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Lipšic pripomína, že v súčasnosti sa rodičia detí v predškolskom veku stretávajú s veľkým nedostatkom miest v materských školách. Preto, ak sú zamestnaní, musia hľadať iné možnosti v súkromných škôlkach alebo u súkromných vychovávateľov.

"Ak ide o zdravotne ťažko postihnuté dieťa, je potrebné zabezpečiť pre neho aj dopravu k poskytovateľom takýchto služieb predškolskej výchovy," vysvetľuje Lipšic. Zdôrazňuje, že zabezpečenie predškolskej výchovy je súčasťou integračného procesu detí so zdravotným postihnutím do vzdelávacieho procesu. "Vytvára ďalšie predpoklady na ich ďalšie integrované vzdelávanie na základných a ďalších vyšších typoch škôl," doplnil.

Lipšic navrhuje, aby bola novela, v prípade schválenia, účinná od 1. januára 2016.