Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

D. LIPŠIC: Voľba GP bola zmanipulovaná, ale v prospech D. Trnku

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Reagoval tak aj na štvrtkové (21.2.) vyjadrenie premiéra Fica, ktorý vyzval opozíciu, aby v reakcii na výpovede svojich bývalých poslancov stiahla návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Bratislava 22. februára (TASR) - Voľba kandidáta na post generálneho prokurátora v parlamente bola v minulom volebnom období zmanipulovaná. "Ale bola zmanipulovaná v prospech kandidáta pána Fica (Smer-SD), v prospech pána Trnku," vyhlásil dnes exminister vnútra Daniel Lipšic (NOVA) na margo výpovedí dvoch bývalých poslancov Andreja Ďurkovského a Igora Sidora zverejnených na webe. Tí priznali, že pri tajnom hlasovaní v máji 2011 postupovali na základe pokynov vedenia poslaneckých klubov.

"To, že pán Trnka získal v decembrovej voľbe 2010 šesť hlasov vládnej koalície v situácii, keď Iveta Radičová (vtedajšia premiérka) oznámila, že položí vládu, ak prejde pán Trnka, to nebolo tak, ako hovorí pán Fico, pretože šiestim poslancom sa pán Trnka páčil viacej. Mohlo to byť len z dvoch dôvodov. Ak šiesti poslanci riskovali pád vlastnej vlády, tak to mohlo byť len pre vydieranie alebo korupciu," myslí si Lipšic.

Reagoval tak aj na štvrtkové (21.2.) vyjadrenie premiéra Fica, ktorý vyzval opozíciu, aby v reakcii na výpovede svojich bývalých poslancov stiahla návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Zverejnenie týchto materiálov totiž podľa neho dokazuje absolútne morálne zlyhanie pravicových politikov aj samotného Jozefa Čentéša, ktorí preukázateľne zabránili slobodnému výkonu mandátu poslanca. Lipšic dnes pripustil, že za zverejnením výpovedí, ako aj tlakom na poslancov bývalej stredopravej vládnej koalície, mohli stáť tie isté "biele kriminálne goliere".